Нови садржај у Парку „Младен Стојановић“: Покрените се и доживите авантуру

Парк „Младен Стојановић“ од суботе, 29. јуна, постаће мјесто на којем ће дјеца и њихови родитељи имати прилику да доживе праву авантуру.

Ријеч је о бесплатној авантуристичкој дигиталној игрици, која ће бити покренута тај дан и остаће активна и у наредном периоду.

За ту игрицу, парк ће бити покривен бесплатним интернетом, а сви заинтересовани моћи ће преузети апликацију „Totem time“ на мобилне телефоне и трагајући за тотемима на локацији највећег градског парка, сазнати нешто ново и интересантно  о граду.

Планирано је да се површина за игру сведе на умањени план града који би виртуелно био постављен на површини Парка „Младен Стојановић“. Кретањем кроз површину парка, корисник апликације се креће кроз „смањену“ површину града, с тим да ће распоред тачака бити распоређен на начин као да је корисник користи на реалној површини града.

Апликација ће да функционише по принципу скалирања знања и имаће девет контролних тачака. Прве три контролне тачке ће бити информативног карактера, односно, корисници ће морати само да прочитају назначен текст до краја, када ће их апликација водити до сљедеће тачке. Наредне три тачке ће имати текст, питање и три понуђена одговора. Кликом на тачан одговор апликација корисника води до сљедећих тачака. Посљедња питања ће бити састављена на начин да се од корисника захтјева исписивање тачног одговора. Одговором на посљедња питања завршава се потрага за тотемима. Уз све горе наведено, постоји могућност и постављања „изазова“, те могућност и видео кратких објава.

Намјера Града је да, уз бројне садржаје за рекреацију за одрасле, парк добије и један нови садржај намијењен првенствено дјеци.

Овај пројекат је замишљен као неформални вид едукације у којем се користе дигиталне технологије, са једноставним приступом и занимљивом тематиком,  у циљу стицања додатних информација и сазнања о граду и средини у којој живимо.

Кроз реализацију пројекта „Тотем – Бања Лука“ биће омогућено упознавање ученика основних школа са занимљивим материјалним и нематеријалним насљеђем, природним знаменитостима, чињеницама и легендама у граду.

Поред тога што је пројекат првенствено намијењен ученицима основних школа једноставан приступ, занимљив садржај и динамична интеракција у односу апликација – корисник, чине ову апликацију занимљивим и осталим старосним категоријама. Апликацију могу да користе и родитељи са малом дјецом, јер је потрага за локацијама и тотемима интересантна и млађој дјеци. Потрага, проналазак, приказ на екрану заједно са занимљивим графичким рјешењем додатно подстиче на кретање и комплетирање загонетки и задатака. Поставке апликације подстичу корисника за кретање, при чему корисник мора да пређе цијелу површину парка да би дошао до крајњег циља.

Апликација „Totem time“ је доступна путем постојећих платформи Play store и App store, потпуно бесплатно. Интернет за парк је обезбиједила фирма „Трион тел“, док је лиценцу за годишње кориштење апликације обезбиједила компанија „Браво систем“.