Нови бицикли за „Бл бајк“ и паркинг за двоточкаше

У оквиру пројекта „Подршка јединицама локалне самоуправе у РС у промоцији одрживе урбане мобилности“, Бања Лука је добила паркинг за бицикле, са надстрешницом, и нове бицикле за систем “Бл бајк”.

Овај пројекат реализовао је Савез општина и градова РС, уз подршку Отвореног регионалног фонда за Југоисточну Европу – Енергетска ефикасност, а  којег спроводи ГИЗ у име њемачке владе.

Град Бања Лука је у октобру прошле године изабран  за имплементацију пилот пројекта, који је подразумијевао побољшање услова  из области урбане мобилности.

-У оквиру наведеног пројекта одобрена су нам финансијска средства за реализацију пројекта у износу од 6.000 евра, којим су финансирни нови  бицикли за “Бл бајк” и наткривена надстрешница за паркирање бицикала са 14 мјеста на локацији тзв Крашевог паркинга – навели су из Одјељења за саобраћај и путеве.

Како су истакли, овим пројектом доприноси се проширењу мреже “Бл бајк”, као и побољшању услова за паркирање бицикала.

-Циљ пројекта је да становништву и туристима бицикл буде доступан за обављање дневних активности, а у циљу популаризације здравог начина живота, како би се што више користили здрави облици превоза, а што мање моторна возила – закључили су из ресорног одјељења.

Сарадња, у области урбане мобилности, између Града Бања Лука, СОГРС и ГИЗ Њемачка успјешно се одвија од 2018. године.