Нови асфалт и тротоари на више од 30 локација

На више од 30 локација на ширем градском подручју, ове године ће се изводити радови на саобраћајницама, пјешачким и бициклистичким стазама. Радови и средства за њихову реализацију планирани су у оквиру програма заједничке комуналне потрошње и уређења грађевинског земљишта Одјељења за саобраћај и путеве.

За редовно одржавање, модернизацију, реконструкцију и инвестиционо одржавање градских саобраћајница, биће издвојено нешто више од три милиона КМ. Како су навели из одјељења, од овог износа – за одржавање градских асфалтних и макадамских саобраћајница планирано је 1.32 милиона КМ.

 Значајни радови обављени и током прошле године (Фото архива)

Значајни радови обављени и током прошле године (Фото архива)

 Фото архива

Фото архива

За инвестиционо одржавање асфалтних саобраћајница, које се односи на значајније захвате, планирано је 550.000 КМ. Овим средствима биће обновљен асфалт на дијеловима сљедећих градских саобраћајница: Благоја Паровића, Ивана Горана Ковачића, Јовице Савиновића, Краља Петра I Карађорђевића и другим.

Модернизација градских макадамских саобраћајница, за шта је издвојено 300.000 КМ, обухватиће градске саобраћајнице у сљедећим улицама: Новака Пивашевића (крак), III куљанска, I куљанска (огранак), Пут српских бранилаца од бр.116 а до бр.116 ц, Граб – Буквалек, Пут од Пословне зоне Рамићи – лијеви огранак, Васића пут, Тешана Подруговића, Пушкинова, Ненада Костића (спој), Понирска (огранак), Равногорска – тротоар (код бр. 7, 9 и 11), Петра Великог (од ФК „Рекреативо“ према Крчмарицама), Бјелопоточких жртава, те Озренска улица.

Програмом заједничке комуналне потрошње, у оквиру реконструкције градских саобраћајница, планирана су  и средства за градњу нових кружних раскрсница, од чега ће 350.000 КМ бити издвојено за кружни ток на укрштању Козарске улице са Солунском и Улицом Исаије Митровића.

Такође, у плану је и проширење уливних прилаза раскрсница дуж саобраћајнице Алеја Светог Саве – Вука Караџића, радови на пјешачкој стази – спој ул. Босе Живковић – Санска, као и проширење Улице Војводе Момчила.

У оквиру санације клизишта, биће изведени радови на градским саобраћајницама у улицама Војводе Синђелића и Косовској, за шта је планирано 80.000 КМ.

Уз средстава планирана Програмом заједничке комуналне потрошње, значајна улагања у саобраћајнице предвиђена су и овогодишњим Програмом уређења грађевинског земљишта. Тако је, на основу овог програма, планирана изградња тротоара и бициклистичких стаза у Булевару Десанке Максимовић, на Источном транзиту обострани тротоари, бициклистичке стазе и зелени појас, као и тротоара у Улици Милана Ракића. Такође, овим програмом планирана је и градња јавне саобраћајнице и паркинга са оборинском канализацијом за потребе објекта мјесне заједнице и полицијске станице Лауш.

-У овој години очекује нас, поред тога, и реализација више већих пројеката, који се настављају из прошле године, али и градња новог моста у Српским топлицама. Због тога ће стварна улагања у путну инфраструктуру, заправо, бити много виша од буџетом предвиђених средстава – закључили су у надлежном одјељењу.

 Фото архива

Фото архива

 Фото архива

Фото архива