Нове инвестиције: Рамићи све привлачнији, отвара се још једна фирма

Градска управа Бања Лука продала је на данашњој лицитацији још једну парцелу у Пословној зони „Рамићи – Бања Лука“, у оквиру настојања да се развију и прошире привредне дјелатности на подручју највећег града Српске.

На данашњој лицитацији, најбољу понуду поднијела је компанија „Елас металексперт“, домаћа компанија са вишегодишњим искуством у металском сектору. Ова, извозно оријентисана фирма, која у Рамићима намјерава отворити нови производни погон, за парцелу од 6.805 квадратних метара понудила је 201.000 КМ.

Према подацима Одјељења за локални економски развој, у за сада, јединој градској пословној зони, која нуди бројне погодности за инвеститоре, тренутно дјелује 16 предузећа. Већина ових инвеститора од Града, који управља Пословном зоном, купила је земљиште или већ постојеће објекте, док се само једна фирма опредијелила за закуп пословног објекта.

До сада, Град је од продаје земљишта и објеката у Рамићима остварио приход од 4,8 милиона КМ. Међутим, у надлежном одјељењу, истичу да приход од продаје није на првом мјесту, истичући да се из тог разлога и парцеле нуде по повољним цијенама.

– До данас, у Рамићима је продато 17 парцела, као и шест „затечених“ објеката који потичу од некадашње Фабрике хладно ваљаних трака, која се некада налазила на овом подручју. Када је ријеч о објектима, тренутно нам је у понуди преостала велика хала некадашњг ХВТ-а, као и три парцеле које ће у нареденом периоду бити понуђене инвеститорима – рекао је начелник Одјељења за локални економски развој Раденко Лакетић.

Према његовим ријечима, Град, са своје стране, улаже максималне напоре како би у Пословну зону привукао производно оријентисана предузећа, нудећи бројне повољности које су им на располагању у Рамићима. У оквиру тих настојања, до сада је у развој инфраструктуре у Рамићима уложено више од три милиона КМ, укључујући и 500.000 КМ донаторских средстава Америчке агенције за развој (УСАИД).

– Ријеч је о саобраћајници ширине седам метара са тротоаром и уличном расвјетом, а испод саобраћајнице је постављена комплетна водоводна, електро и ТК канализациона мрежа, те мрежа фекалне и оборинске канализације. Упоредо с тим, одлучни смо у намјери да што је брже могуће отворимо још једну пословну зону, и то у Лазареву, на дијелу парцеле некадашњег „Јелшинграда“. Увјерени смо да ће и ова, одлично позиционирана нова пословна зона, привући бројне инвеститоре, а на нама је да им створимо адекватне услове за рад. Са тим циљем, радимо на измјени регулационог плана и изради неопходне техничке документације за ово подручје, што је један од основних предуслова за отварање нових погона на овој локацији. Након тога, односно идуће године, кренућемо у инфраструктурно опремање нове пословне зоне – рекао је Лакетић.

Комплетан списак реализованих продаја у ПЗ „Рамићи – Бања Лука“ можете погледати овдје.

 Већ раде….

Када су у питању појединачни инвеститори, пословне објекте у зони су комплетно завршили и почели да раде „Сепл“, „Месер“ и „Техномеркур“, док је фирма „Три бест“ изградила један од планирана два објекта у којем је започела производњу. Са изградњом објеката су почели „Нора пласт“ и „Сим импекс“. Што се тиче купљених објеката, фирме „ЕТ макс“ и „21. мај“ су адаптирали објекте и већ раде, а очекује се да овај посао ускоро заврши и фирма „Јаћимовић“. Фирма „Тенен“ је у фази израде техничке документације за адаптацију објекта, а очекује се да ће у најскорије вријеме и остали инвеститори кренути са радом.