Нова здрава стабла мијењају обољело дрвеће

Замјеном обољелог дрвећа у Улици краља Петра I Карађорђевића приводи се крају овогодишња јесења садња дрвећа.

-Данас је почела замјена око 40 обољелих стабала уз главну градску саобраћајницу, а на њиховом мјесту биће засађено 40 нових стабала јасена који је као врста јако отпоран на градске услове – каже начелник Одјељења за комуналне послове Петар Билчар.

У настајању да се обољело дрвеће, које представља опасност за пролазнике, замијени новим, здравим стаблима у дрворедима широм града ове јесени засађено је око 700 нових стабала,.

-Зависно од локација и услова на терену, посађене су углавном саднице платана, липе, кестена, јавора, јасена, граба и храста, односно врсте које добро подносе градске услове али и неке егзотичне врсте попут јапанске трешње и секвоје – наглашава Билчар.

Осим јесење садње, у овом периоду радило се и на превентивним активностима у градским дрворедима, што се, прије свега, односи на уклањање обољелих и дотрајалих стабала.

-Сва стабла која су уклоњена, замјењују са новим садницама, уз уградњу система за наводњавање. Настојали смо да садимо одраслије саднице већих димензија како би се што прије уклопила у постојеће дрвореде – каже Билчар.

Осим нових стабала у оквиру ове акције, засађено је 100 нових грмова и око 450 метара нове живе ограде.