Ниче нова пословна зона код „Јелшинграда“, у Рамићима већ 15 инвеститора

Са почетком предстојеће грађевинске сезоне, почеће уређење грађевинског земљишта за нову пословну зону код „Јелшинграда“, како би на љето била спремна за улазак првих инвеститора, потврђено је у Одјељењу за локални економски развој и стратешко планирање. Ових дана успјешно је окончана јавна набавка и изабан је извођач радова овог посла, вриједног око 80.000 КМ.

Начелник Одјељења за локални економски развој и стратешко планирање Раденко Лакетић казао је да ће извођач бити уведен у посао чим то дозволе временске прилике, како би локација била припремљена за продају и спремна за улазак првих инвеститора у другој половини ове године.

Према његовим ријечима, и за ову нову пословну зону, Град ће изградити сву неопходну инфраструктуру.

-Парцеле ћемо понудити инвеститорима путем јавних лицитација, као што је био случај и у Рамићима. Приоритетни сектор за инвестирање биће привредна дјелатност – казао је Лакетић.
У плану је да се нова пословна зона простире на двије локације површине од 2,4 и 2,8 хектара, а адут ће јој бити атрактивна локација, с обзиром на близину аутопута, пруге и међународног аеродрома.

У исто вријеме, у оквиру наставка улагања Пословне зоне у Рамићима у плану је изградња потребне инфраструктуре како би овај простор био што уређенији и инвеститори добили што боље услове за рад. Град планира, ове године, у развој зоне у Рамићима уложити 400.000 КМ.

С тим циљем, ускоро ће се ући у уређење корита потока Глоговац у зони у Рамићима. Планирано је чишћење и бетонирање овог канала, како би се максимално заштитили инвеститори који су уложили значајна средства за опремање локација и набавку опреме.

 

Осврћући се на прошлогодишњи рад зоне у Рамићима, Лакетић је истакао да су забиљежена значајна улагања односно да су у зону ушла три нова инеститора док је шест њих започело реализацију својих активности.

Током  2018. године продајoм покретне и непокретне имовине из Пословне зоне Рамићи,  прибављањем писаних понуда  и усмене лицитације, остварени су приходи у износу од 1.46 милиона КМ.

Према подацима из Пословне зоне, на овој локацији тренутно је активно 15 инвеститора који су у различитим фазама како изградње својих привредних објеката, тако и отпочињање производних процеса.

Према расположивим подацима, инвеститори су до сада у изградњу нових и санацију постојећих објеката уложили 7.8 милиона КМ. Укупан износ инвестиција у опрему износи 1.28 милиона КМ, а укупан број запослених је 82.

На понуди инвеститорима, уз три слободне парцеле које ће бити спремне током године, у овој зони је и велика производна хала са припадајућим земљиштем и електро-машинском опремом, процијењене вриједности око седам милиона КМ.

Рамићка улица
На наредном скупштинском засједању, пред одборницима ће се наћи приједлог да се улица у Пословној зони у Рамићима назове Рамићка улица.