„Нисте сами“: Од сутра достава намирница старим и болесним

Град Бања Лука, од четвртка 19. марта, покренуће велику акцију под називом „Нисте сами“, у оквиру које ће бити омогућена кућна достава основних животних намирница старијим и немоћним особама, те лицима са инвалидитетом, трудницама и свима у стању потребе.

Све особе старије од 65 година, хронични болесници, труднице, особе са инвалидитетом, моћи ће да се јаве на телефон број 065 01 02 03 и затраже доставу одређених животних намирница и потрепштина.

Градоначелник Игор Радојичић апеловао је на суграђане да ову могућност искористе катеогрије становништва које немају других могућности за набавку намирница.

  • Водиће се евиденција позива како би се спријечиле злоупотребе, а једна особа ће моћи наручити највише 15 намирница у које спадају храна и основне животне потрепштине за хигијену, док се неће моћи поручивати козметика, алкохолна пића и слично. Грађани ће уз доставу добити и фискални рачун и робу ће моћи платити готовином и картирцом. Сервис ће радити у потпуности на непрофитној бази, а захваљујући друштвено одговорним компанијама ни Град ни грађани неће имати никаквих додатних трошкова. Наша сугестија је да ово буде вишедневна набавка како се исте особе не би јављале сваког дана, а сервис ће радити сваког дана осим недјеље. Хвала свима који су јавили да помогну ову акцију, а то су: Мтел, Проинтер, Тропик, МФ банка, Адико банка, Сбербанка, Шпаркасе банка, Нова банка, Крајинапетрол, Гаспром, Нестро петрол, Бањалучка пивара, Еурогас, Цегер, Малбашић, Тропик, апотека „Зенит“ и dm drogerie markt – објаснио је Радојичић.

Борис Томић, директор фирме „Цегер“ која ће вршити доставу, рекао је ће ова фирма све своје ресурсе ставити у службу доставе основних животних намирница у наредном периоду.

  • Достава ће бити могуће до Залужана, односно тзв. рампе, Павловца, мотела „Драгана“ у Карановцу и Зеленог вира, док ће се за сеоска насеља достава регулисати преко Центра за социјални рад. Ангажовали смо 40 доставних возила и вјерујемо да ће то бити довољно да подмиримо све потребе наших суграђана у стању потребе. Оператери у позивном центру ће наруџбе примати од 8.00 до 16.00 часова, док ће се достава вршити од 10.00 до 18.00 часова. Молимо грађане за стрпљење и разумијевање, а у случају да буде великог притиска, ми ћемо уводити додатне линије и достављаче у посао – казао је Томић.

Према извјештају надлежних служби, наредбе Штаба за ванредне ситуације се поштују, а у вртићу „Марија Мажар“ који једини ради, јутрос је било свега двоје дјеце, а наложена је и додатна контрола приватних вртића како бисмо се увјерили да ли се поштује наредба о забрани рада.

Одјељењу за локални економски развој се јавила 101 заједница етажних власника, које су предузеле мјере дезинфекције и додатног прања стубишта.

Из Штаба је упозорено да је на снази ванредна ситуација и да су забрањена јавна окупљања. Уколико  ова наредба не буде поштовала, упозорено је да ће контролни органи изрицати казне и подносити пријаве. Такође, на суграђане је апеловано да не пале коров како не би дошло до додатаног загушења капацитета ватрогасне јединице.

Истовремено, саопштено је да да се низ јавних позива које је објавила Градска управа пролонгирају или се продужавају на недоређен рок, а међу њима и велики међународни конкурс за идејно рјешење будуће мултифункционалне дворане.

У Дому здравља Бања Лука је под здравственим надзором налази 1.169 лица, у кућној изолацији је 256 лица, док је у протекла 24 часа, у Дому здравља прегледано 158 пацијената са респираторним тегобама. Сва лица која се налазе у изолацији су доброг здравственог стања.  Хигијенско-епидемиолошка служба је данас позвала ученике и наставнике ОШ „Бранко Ћопић“ и сви су доброг здравственог стања, те они од четвртка више нису под здравственим надзором.