На љето „мали“ пројекти у свим насељима

Град Бања Лука ће и ове године, у сарадњи са савјетима мјесних заједница, реализовати „мале“ пројекте уређења простора и набавке потребне опреме у свакој од 57 мјесних заједница на подручју града. На основу изабраних пројеката, путем јавог позива који је спроведен прошле године, ових дана је расписана јавна набавка за куповину робе за реализацију ових пројеката, а ускоро ће бити расписана и набавка за извођаче грађевинских радова.

Из Одјељења за општу управу су прецизирали да би радови на терену могли почети средином године, уколико поступци јавних набавки буду спроведени у планираном року.

– За мале интервенције овогодишњим буџетом планирано је 150.000 КМ, а пројекте су предлагали савјети мјесних заједница, у консултацији са грађанима. Након окончаног јавног позива, сачињена је ранг-листа најуспјешнијих пројеката мјесних заједница, а највиши износ који мјесна заједница може добити је 2.500 КМ по пројекту – кажу у надлежном одјељењу.

Према позиву, свака мјесна заједница је могла да предложи највише два пројекта која се, углавном, односе на рјешавање мањих инфраструктурних радова, спољашње и унутрашње уређење објеката и дворишта мјесних заједница, као и уређење значајних објеката и њихове околине на подручју мјесне заједнице.

Набавка неопходних средстава за рад, као и ситне интеревенције у простору ће бити обављене у цијелом граду. Многе мјесне заједнице су се одлучиле да обнове рачунарску опрему, па ће тако нову опрему добити мјесне заједнице: Шимићи, Нова варош, Кмећани, Бронзани мајдан, Кола, Српске топлице, Крмине, Мишин хан и Дракулић. Изградњу дјечијих игралишта кандидовали су Лазарево 2 и Борковићи, док су Залужани кандидовали пројекат асфалтирања платоа у дворишту ОШ „Јован Дучић“. Између осталог, на Побрђу ће бити саниране степенице код ресторана „Алас“, а у дворишту ОШ „П.П.Његош“ постављена нова расвјета и видео надзор.