Народно зборовање у Стричићима

Завршни дан 54. Кочићевог збора почео је јутрос полагањем вијенаца на споменик палим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата у Стричићима. У име Града, вијенац је положио градоначелник Игор Радојичић који је рекао да се на Кочићево дјело природно настављају сви патриотски покрети који баштине Кочићеве идеје истине, слободе, правде и отаџбине. Он је нагласио да Кочићев збор траје више од пола вијека зато што је прихваћен и укоријењен у народу.

  • Кроз вијекове су се мијењали системи, али борба је увијек била иста. Као предсједник Организационог одбора 54. Кочићевог збора могу рећи да су успјешно спроведени сви програми који су планирани. Имали смо и приличан број посјетилаца на свим догађајима, а ево и данас у Стричићима се окупио велики број људи – казао је градоначелник.

 

Данашњем зборовању у Стричићима присуствовао је и члан Предсјендиштва БиХ Милорад Додик који је рекао да су ово дани у којима се Срби окупљају да би обиљежили основен идеје слободе.

  • У потпуности схватам Кочића од када сам отишао у Сарајево у посљедњих десетак мејсеци и колико је он заправо актуелан и данас. Све ме то води ка томе да поново ишчитам Кочићева дјела и да увијек посјећујем ове крајеве, јер људи овдје долазе због саборности, али и мира и слообде – нагласио је Додик.

Минисар просвјете и културе Репбулике Српске Наталија Тривић, подсјетила је да је Кочићев збор манифестација од јавног значаја за Републику Српску и изразила задовољство због окупљања великог броја људи данас у Стричићима, који су стигли из Крајине, региона, али и дијаспоре.

У оквиру данашљег програма у Стричићима, за посјетиоце је отворена и друга кућа на Кочићевом огњишту у Стричићима, чиме је овај комплекс претворен у потпуно уређену цјелину која ће отворити врата првенствено ученицима који ће овдеј моћи да уче о Кочићевом лику и дјелу. Такође, младој књижевници Лани Бајрић, уручена је овогодишња награда „Змијањче“.

Данашњим завршним манифестацијама 54. Кочићевог збора, присуствовали су високи званичници Републике Српске, БиХ и Србије.