Мјере Града у борби против короне: Повећани капацитети и локације за тестирање

Због повећаног броја обољелих од корона вируса, Град Бања Лука припремио је сет мјера како би се становништву пружила благовремена здравствена заштита.

-Дому здравља су одобрена додатна средства, како би ангажовао додатни број незапослених медицинара и десетак радника који су у пензији. Повећава се и капацитет за тестирање са досадашњих шест на десет тимова, од којих ће пет радити ујутро и пет послијеподне јер је велики притисак за обављање теста – казао је градоначелник Игор Радојичић.

Како је нагласио, биће уведена нова локација на Малти (паркинг код „Леснине“) за тестирање, гдје ће грађани бити тестирани у својим аутомобилима како би се избјегао међусобни контакт.

-Овај систем требало би да буде успостављен већ током викенда, чиме ће број мјеста за тестирање бити удвостручен. Такође, једна од мјера јесте повећање броја кућних посјета за оне грађане који су тешко покретни, непокретни или хронични болесници како би се смањило њихово излагање зарази – навео је Радојичић.

У оквиру ових мјера, како је казао – продужено је радно вријеме породичним и АРИ амбулантама на начин да ће након редовног радног времена, од 20 до 24 часа – радити у просторијама Хитне помоћи.

За пацијенте са акутним респираторним инфекцијама биће отворена још једна амбуланта у Доцу, уз постојећу ковид амбуланту која ће бити појачна са још једним тимом.

Свим медицинским радницима Дома здравља, који су радили у периоду од избијања епидемије до краја септембра, одобрена је додатна стимулација за рад.

-Све ове мјере имају за циљ да се становништву може пружити благовремена здравствена заштита и да они који су обољели или суспектни могу брже и лакше да добију тражену услугу с обзиром на то да се у посљедњих десетак дана ради о хиљадама нових пацијената који траже ову врсту здравствене заштите – закључио је Радојичић.