Музика за сва чула: „Јесења соната“ од 10. до 14. октобра

Други Интернационални музички фестивал „Јесења соната“ биће одржан од 10. до 14. октобра ове године у Банском двору, најављено је данас на конференцији за новинаре у овој установи културе.

  • Овај фестивал замишљен је као елитни, вишедневни музички догађај, сусрет врхунских музичких умјетника из земље и иностранства, те својеврсни национални и интернационални форум највиших умјетничких стандарда – рекао је директор Културног центра Бански двор Младен Матовић.

Он је прецизирао да ће фестивал обухватити пет цјеловечерњих концерата етаблираних музичких умјетника у великој концертној дворани Банског двора.

  • Част да  отвори „Jесењу сонату“ припашће реномираном „Хеншел квартету“ из Њемачке, једном од најугледнијих и најзначајнијих гудачких квартета данашњице. Другог дана фестивала, представиће нам се реномирана домаћа умјетница која је постигла запажене резултате и на свјетској сцени, виолинисткиња Јована Раљић, и њен гост, истакнути пијаниста и клавирски педагог са адресама у Аустрији и Ирану, Хафез Бабашахи. Трећег дана фестивала угостићемо врхунске музичара Едина Карамазова (лаута),  Данија Бошњака (флаута) и Александра Милошева (виолина).  Четвртог дана фестивала, публици ће се представити угледни музичари Михајло Зурковић (клавир) и Марко Милетић (виолончело) – казао је Матовић.

Завршница Интернационалном музичког фестивала „Јесења соната“ остављена је за концерт чувене италијанске  пијанисткиње Елизе Томелини, која ће 14. октобра одржати цјеловечерњи концерт у Банском двору.