Музеј РС: Радионица „Звук је око нас“

Израђивање традиционалних народних инструмената, учење о звуку који нас окружује, употреба предмета као музичких играчака те стварање звука покретом, неке су од активности које ће учесници у радионицама „Звук је око нас“ имати прилику да искусе у Музеју Републике Српске од 16. до 20. септембра.

Радионице су приређене у оквиру тренутно постављене изложбе, „Заборављени звук традиционалних музичких инструмената“, која је у Музеју Републике Српске отворена на Дан града, 22. априа.

Са аутором изложбе и радионица, вишим кустосом етномузикологом Сањом Пупац, дјеца из бањалучких вртића ће уз игру и машту упознати музичку традицију и инструменте, спознавати „заборављене“ и још неоткривене звуке и сазнати нове појмове, као и боље се упознати са етномузиколошком збирком Музеја. Учесници ће да стекну шира знања о култури заједнице из које потичу и у којој одрастају, те боље упознају културу и традицију свог народа.

Занимљивост радионица су и генератор звука на основу покрета и генератор звука на основу свјетлости, што представља интересантну примјену електронског приказа различитих висина тона кроз покрете тијела и свјетлосних ефеката кроз промјену јачине звука.

Из Музеја РС су истакли да су отворене пријаве за радионицу отвореног типа, која ће бити одржана у четвртак, 19. септембра, с почетком у 18 часова. Заинтересовани родитељи могу пријавити дјецу узраста од 5 до 8 година. Радионица је приређена за 20 учесника, а пријаве ће трајати до попуњења мјеста.

Град је подржао овај пројекат путем Јавног конкурса за суфинансирање пројеката културног и умјетничког стваралаштва.