Милион марака за стабилније водоснабдијевање Чесме и Јагара

Ове године требало би да почне рјешавање проблема недостатка воде виших дијелова насеља Чесма и Јагаре, те да се послије више деценија омогући стабилно водоснабдијевање становника у овим дијеловима града.

Градоначелник Игор Радојичић казао је да се ради о два велика пројекта, који већ годинама чекају на реализацију и да се нада да ће становници ових насеља већ од сљедеће године имати боље услове за живот.

-Овај пројекат биће изведен уз помоћ Владе Републике Српске, која је обезбиједила финансијска средства у износу од милион КМ за реализацију два пројекта водоснабдијевања  за насеља Чесма и Јагаре- истакао је градоначелник Радојичић.

Од тога, 400.000 КМ биће употрeбљено за реализацију пројекта у Чесми.

Како истичу у Одјељењу за комуналне послове, у току је израда главног пројекта треће и четврте висинске зоне за водоводну мрежу у Чесми.

Пројекат обухвата изградњу резервоара за потрошаче у највишој, односно четвртој зони,  при чему је планирано да се до краја јула ове године прибави пројектна документација и крене у реализацију овог пројекта. Изградњом овог резервоара створиће се предуслови да се наредне године крене у изградњу комплетног система водоснабдијевања виших зона насеља Чесма и Крчмарице. Будућом мрежом биће покривено конзумно подручје које тренутно покрива више од 500 домаћинстава у трећој и четвртој зони водоснабдијевања.

Други дио средстава, у износу од 600.000 КМ, биће употребљен за изградњу примарног дијела водоводног система у Јагарама, што подразумијева два резервоара, двије пумпне станице, те доводне и потисне цјевоводе.

Иначе, доласком љетњих мјесеци, грађани виших дијелова ових насеља, кубуре са недостатком воде и вода им се допрема у цистернама.

Шеф Одсјека за цивилну заштиту и послове територијалне ватрогасне јединице Младен Ћућун, казао је да воду за више дјелове града гдје постоје проблеми са водоснабдијевањем дорпемају цистерне предузећа „Еко-еуро тим“ и „Водовод“, а по потреби су ту и бањалучки ватрогасци. Он додаје да је за суфинансирање трошкова испоруке воде ове године у градском буџету планирано 50.000 КМ.