Милион КМ за подстицаје: Пријављено више од 1.400 пољопривредника

На јавни позив за субвенције и премије намијењене за суфинансирање пројеката и мјера у пољопривредној производњи, у вриједности од око милион КМ, пристигло је рекордних 1.412 пријава.

Према подацима Центра за развој пољопривреде и села, чак трећина – прецизније 572 суграђанина пријавила су се за додјелу субвенција за набавку сјемена, расада повртарских култура, минералног ђубрива и заштитних средстава за повртарску производњу, у оквиру настојања да се, усљед пандемије корона вируса, засије што више слободних пољопривредних површина.

  • У току су активности на реализацији рефундација за овај дио подстицаја. Послије тога, наставља се разматрање преосталих захтјева како је и предвиђено динамиком и роковима дефинисаним у Правилнику о условима и начину суфинансирања пољопривреде на територији града у 2020. години – навели су из Центра.

За набавку сјемена стрних жита кукуруза, ТДС-а и хељде, набавку вјештачког ђубрива и хемијских заштитних средстава за ратарску производњу пријављен је 441 кандидат, док су се за набавку пластеника јавила три пољопривредника.

За суфинансирање набавке нове пољопривредне механизације и опреме у анималној произвдоњи стигло је укупно 127 пријава, за суфинансирање трошкова анализа, сертификације, декларисања и брендирања за пласман производа у Крајишкој кући 18 и шест пријава за старт ап пакете.

За премије за пчелиња друштва пријавила су се 162 кандидата и 83 за одгој приплодних јуница.

На јавни позив за подстицајна средстава, који је био отворен до 21. маја, могли су се пријавити пољопривредни произвођачи (физичка лица, самостални предузетници из области пољопривредне производње и удружења која се баве пољопривредом), а за набавку сјеменског материјала, минералног ђубрива и заштитних средстава за ратарске и повртарске културе, поред носиоца регистрованих пољопривредних газдинстава могла су конкурисати и нерегистрована домаћинства.

 Фото илустрација

Фото илустрација