Меснице могу да раде 1. маја, а трговине 2. маја

На Међународни празник рада, у уторак 1. маја, мимо Одлуке о одређивању радног времена правним лицима и предузетницима, који обављају трговинску, занатску и услужну дјелатност на подручју града, у времену од 7.00 до 12.00 часова, могу  да раде и продајни објекти самосталних предузетника који се баве трговином на мало месом и рибом. Ово је у складу са градоначелниковим закључком којим се даје мoгућност рада на дан републичког празника – 1. маја 2018. године.

Иначе, 1. маја у складу са Одлуком о одређивању радног времена правним лицима и предузетницима, који обављају трговинску, занатску и услужну дјелатност на подручју града раде:

– у времену од 00.00 до 24.00 часа правна лица и предузетници који обављају дјелатност производње хљеба, пецива, свјеже тјестенине и колача, и продаја истих; трговински објекти типа „драгстор“ и трговински објекти у аутобуским и жељезничким станицама и на бензинским пумпним станицама, те

– у времену од 8.00 до 21.00 час – трговине на мало погребном опремом.

Наведени субјекти могу да раде и 2. маја, а уз њих другог дана републичког празника на подручју града Бање Луке од 8.00 до 16.00 часова могу да раде и правна лица и предузетници који обављају трговинску, занатску и услужну дјелатност.

Послодавци су радницима, који буду радили у дане предстојећих празника, дужни да омогуће остваривање права у складу са законским прописима о раду.

Угоститељски објекти радиће у складу са Одлуком о одређивању радног времена угоститељским објектима на подручју града Бање Луке.

Градска управа не ради 1. и 2. маја

У складу са Законом о празницима Републике Српске, због обиљежавања Међународног празника рада, нерадни дани у Градској управи Града Бања Лука биће 1. и 2. мај 2018. године.

У дане републичких празника не раде републички органи и организације, органи јединице локалне самоуправе, предузећа, установе и друге организације и лица која професионално обављају услужне и производне дјелатности.

Распоред рада у Дому здравља

За вријеме првомајских празника у Дому здравља Бања Лука радиће се по сљедећем распореду:

  • Служба породичне медицине – дежурни тимови на Поликлиници и у Платоновој улици, у двије смјене од 7.00 до 20.00 часова;
  • Служба за стоматолошку здравствену заштиту – дежураће један стоматолог у стоматолошкој амбуланти у Служби хитне медицинске помоћи 24 часа;
  • Специјалистичке педијатријске амбуланте – радиће у  двије смјене од 07.00 до 20.00 часова у амбулантама на Поликлиници.
  • Одјељење за хематолошку и биохемијску дијагностику – 24  часа на Поликлиници и у Служби хитне медицинске помоћи;
  • Служба хитне медицинске помоћи – 24 часа.