Мали еколози са великим идејама посјетили Скупштину града

Одборничке расправе у Скупштини данас је замијенила дјечија граја и безброј креативних идеја малих еколога из Козарске Дубице, који су у склопу наградног излета посјетили и највећи град Српске јер су освојили прво мјесто на конкурсу “Отпадом украси, планету спаси 4”. Мале велике госте,  интересовало је  како функционише и изгледа градски парламент, а у свом обиласку посјетили су и кабинет Предсједника Скупштине, гдје их је угостио њен предсједник Зоран Талић.

“Мени је данас част и задовољство да угостим ове предивне мале људе. Важно је да се млађе генерације укључе у екологију и да од малих ногу развијају свијест о средини у којој живе. Похвалио бих и рад учитељица које кроз једно предивно дружење уче основце како треба да се односе према природи, своме граду и својој држави. Задовољство је слушати све ове предивне идеје и врата Бањалучке скупштине ће им увијек бити отворена” рекао је Талић.

Прво мјесто су освојили мали креативци који су од рециклираног матријала направили “ХобОТПАДницу” и “Срећне лабудове”. Данијела Тркуља, учитељица  IV1 ОШ „Вук Стефановић Караџић“ из Козарске Дубице објаснила је како су дошли до побједничке идеје.

„Причајући са дјецом уочили смо да је на нашој планети највише пластичног отпада који се годинама таложи, видјели смо колико он штети и уништава и биљни, а нарочито животињски свијет. Дјеца су са запрепашћењем гледала слике корњача, риба заробљених у пластичне кесе и флаше. Размишљали смо коју бисмо животињу могли направити, а да притом искористимо много флаша. Тако смо и дошли на идеју да направимо хоботницу, која је састављена од 35 флаша, па смо је и назвали „ХобОТПАДница“, рекла је Тркуља.

Своје искуство подијелила је и учитељица IV2 Слађана Кос Ивковић која је са својим ученицима направила Срећне лабудове.

„На идеју да то буду два срећна лабуда у чистом језеру, дошли смо на основу разговора о свим невиним бићима која страдају због несавјесног одлагања отпада, те смо замислили једно чисто језеро са два срећна лабуда која спокојно плове у њему. Прво смо сакупљали флаше, свако од ученика је донио колико је имао, а након тога смо кренули, заједничким снагама, да направимо што љепши рад. Заиста смо уживали док смо га стварали“ рекла је Ивковић.

Наградни излет за школарце из Козарске Дубице, у склопу којег су основци посјетили Градски парламент, организовао је Факултет за екологију Независног универзитета у Бањалуци и Удружење Екосфера уз подршку Фонда за заштиту животне средине. Према ријечима проф. др Слободанка Павловић оба рада су испунила све тражене критеријуме за прву категорију конкурса и својом оригиналношћу и квалитетом заслужили да се нађу на првом мјесту.

„Акција „Отпадом украси, Планету спаси!”, има за циљ да кроз стваралаштво, забаву, спорт и дружење код дјеце свих узраста развија однос према еколошким темама, здрављу и чистоћи. Едукативни програм акције се поред конкурса базира на низу акција које су одабране тако да развијају такмичарски дух, креативну страну појединаца и колектива, а све усмјерено ка еколошки и друштвено прихватљивом понашању“ рекла је Павловић.