Лондон: „Еко топлане“ један од најбољих ЕБРД-ових пројеката

Изградња Еко топлане у Бањој Луци оцијењена је данас у Лондону као један од најбољих пројеката, које је Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) подржала у посљедње двије године, изјавио је градоначелник Игор Радојичић.

Радојичић, који, заједно са челницима још 40-так градова учeствује на ЕБРД-овом скупу о „Зеленим градовима“, учеснике конференције упознао је са протеклим пројектом промјене енрегента и изградње еколошки прихватљивијег постројења за систем даљинског гријања у Бањој Луци, који је финансијски подржала ЕБРД.

– Током конференције, управо је пројекат изградње Еко топлане оцијењен као један од најбољих пројеката које је ЕБРД подржала у задње двије године, пошто је обезбједио финансијски одрживу компанију, која је омогућила стабилно гријање и знатно смањено аерозагађење. Свеукупно, Бања Лука је оквалификована  као једин од најдинимамичнијих градова у региону, те јe оцијењено да заслужује финансијску подршку за низ планираних пројеката – пренио је Радојичић.

Током конференције, Радојичић је учеснике информисао и са текућим активностима на изради акционог плана „Зеленог града“, као и са плановима за развој више инфраструктурних пројеката, везаних за развој водоводне и канализационе мреже.

Радојичић је јуче у Лондону са представницима ЕБРД-а потписао уговор, вриједан осам милиона КМ, који је у цjелости намјењен за пројекте из области водоснабдијевања.