Култура у предграђу: Представа за малишане у Колима

Представа „Како су постале ружне речи“ Градског позоришта “Јазавац” у четвртак ће бити одиграна и у Основној школи “Петар Кочић” у Колима, са почетком у 10 часова.

Ријеч је о пројекту “Култура у предграђу”, захваљујући којем малишани имају прилику бесплатно да погледају представу у свом насељу.

„Позивамо све малишане и њихове родитеље из Кола и околине који воле позориште али и спорт и здраву исхрану да дођу сат времена раније јер их очекују додатни садржаји прије представе. Пратећи садржаји су предавања, радионица, едукација на тему значаја здраве исхране и бављења спортом од раног дјетињства те учења дјеце лијепом и културном понашању у јавним установама. Улаз на представу и присуство пратећим садржајима је бесплатно“, саопштили су из „Јазавца“.

Директор ОШ “Петар Кочић” Дубравка Босанчић изразила је задовољство тиме што ће представа бити одиграна сутра у њиховој школи.

– Нама су такве активности и више него потребне како би и дјеца са руралних подручја могла да виде дио културе која је доступна њиховим вршњацима у граду. Наши ученици се радују овој представи и то је прави догађај како за њих тако и за цијелу школу – казала је Босанчић.

И Савјет Мјесне заједнице Кола поздравља долазак позоришта у њихово насеље.

-Сви такви догађаји који имају за циљ окупљање мјештана Кола су добродошли, а посебно ови који се односе на најмлађе – казао је предсједник Савјета МЗ Кола Петар Марић.

Пројекат „Култура у предграђу“ реализује се од новембра 2018. године до марта 2019. године у оквиру регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану – РеЛОаД који финансира Европска унија, а имплементира Развојни програм Уједињених нација у сарадњи са Градом Бања Лука.

Свеобухватни циљ овог пројекта је приближити дјеци Бање Луке у руралним подручјима позоришну умјетност, навику и културу одласка у позориште те представљање културе, као саставног дијела одрастања и образовања.

Тако ће дјеца предшколског и школског узраста која живе у мјесним заједницама Крупа на Врбасу, Поткозарје, Кола и Драгочај имати прилику да бесплатно погледају представе Јуху сцене Градског позоришта Јазавац и да учествују у едукативним предавањима и радионицама прије почетка представе.