Крећу од крова: Почиње обнова Банског двора

Београдско предузеће „Кото“ ускоро би требало почети са радовима на поправци крова Банског двора. Овим и званично почиње процес свеобухватне реконструкције најзначајаније културне установе у граду, за коју је, уз помоћ Владе РС, обезбјеђено 2,5 милиона КМ.

За обнову крова Банског двора, у оквиру прве фаза велике реконструкције једног од најзначајнијих културних објеката у граду, изабрано је предузеће „Кото“ д.о.о. из Београда. Према уговору, вриједност радова на крову износи 514.774 КМ.

-Очекујемо да ови радови почну у што скорије вријеме, пошто је ових дана изабран извођач радова. Предвиђено је да кровни покривач буде бакарни, како би кровиште задржало аутентичан изглед – наводе у Одјељењу за комуналне послове. Обнова крова је, истичу, била приоритет јер је објекат изложен пропадању због прокишњавања.

Осим реконструкције крова, у овој години очекују се и радови на обнови фасаде и столарије, те амбијенталног освјетљења Банског двора.

Стручњаци са Архитектонско-грађевинско-геодетског факултета су 2004. године урадили пројекат санације и рестаурације фасаде Банског двора, те је сада, због протока времена, потребно извршити допуну поменутог пројекта – истичу у ресорном одјељењу.

За овогодишњу реконструкцију Банског двора биће утрошено укупно 2,5 милиона КМ, које је обезбиједила Влада Републике Српске.

Ова средства, према процјенама, требало би да буду довољна за трошкове уређења кровишта, потпуне обнове фасаде, столарије и амбијенталног уређења Банског двора, а могуће и дјелимичног уређења унутрашњости једног од најрепрезентативнијих градских објеката.