Кренула обнова јужног бедема Кастела

У оквиру наставка обнове тврђаве Кастел, данас су отворени радови на реконструкцији јужног бедема утврђења, на мјесту гдје се некада налазио угоститељски објекат. Обнова бедема трајаће три мјесеца, а Град је за ове намјене издвојио 120.000 КМ.

Градоначелник Игор Радојичић, који је данас обишао радове, подсјетио је да је половина тврђане реконструисана још прије неколико година, уз помоћ средстава ЕУ, те да је након тога настављена постепена реконструкција преосталог дијела Кастела.

  • Данас почињемо обнову и реконструкцију јужног бедема – сегмента 6. Ради се обнова зидина и ограде, те браварски, зидарски и тесарски радови, са основним циљем да у наредна три мејсеца имамо обновљен још један дио Кастела – рекао је Радојичић.

Он је додао да Град већ уназад три године обнавља један по један сегмент Кастела, али и истакао да ће за потпуну реконструкцију бити потребна значајна финансијска средства. Радојичић је напоменуо да би цјелокупна реконструкција, у овом тренутку, представљала велико финансијско оптрећење за градски буџет, те да се, из тог разлога, сваке године обнавља по један дио, у зависности од расположивих средстава.

Археолог Музеја Републике Српске, Ивана Панџић, истакла је да су извођачи радова дужни да испоштују све архитектонске, историјске и друге чињенице како би овај бедем, и послије обнове, задржао аутентични изглед.

  • Циљ је да се не додаје ништа ново, него да се тврђава обнови заштити од пропадања – рекла је Панџић и додала да се, упоредо са радовима, настављају археолошка истраживања овог локалитета.

Радове на реконструкцији јужног бедема Кастела изводи београдска фирма „Кото“, специјализовована за санацију културно – историјских споменика.