Кранови на све стране: Активна 52 велика градилишта

Приходи од грађевинских накнада на подручју Бањалуке за првих шест мјесеци ове године већи су за 14 одсто у односу на исти период прошле године, показују подаци градских служби.

Према подацима Одјељења за просторно уређење, појачана грађевинска активност довела је до значајног раста буџетских прихода и активирања бројних градилишта. Тренутно, грађевинци су у Бањoј Луци ангажовани на укупно 52 активних градилишта, од којих се највећи број односи на стамбено пословне објекте.

По подацима за првих шест мјесеци, двије највеће накнаде – она за уређење грађевинског земљишта и једнократна рента биљеже знатан раст у односу на прошлу годину, што се повезује са активирањем бројних градилишта. Тако су, на примјер, приходи од накнаде за уређење грађевинског земљишта повећани за 16 одсто у односу на исти период прошле године, док је једнократна рента порасла за 11 одсто. Истовремено, забиљежен је и значајан пораст прихода по основу легализације објеката.

-Током првих шест мјесеци, од уређења грађевинског земљишта и једнократне ренте у градски буџет прикупљено је шест милиона КМ, док је у истом периоду прошле године по овом основу уплаћено 5,3 милиона КМ – показују подаци ресорног одјељења.

Градоначелник Игор Радојичић оцијенио је да ови подаци указују на појачану грађевинску активност и раст интереса инвеститора за улагање у станоградњу.

-О развијености сваког града, па тако и у нашем случају, говори и број подигнутих кранова. Што се тога тиче, можемо бити више него задовољни јер сви показатељи говоре о високом интензитету активности у грађевинском сектору, а што ће се директно одразити и на стање градских финансија, с обзиром на то да приходи од ових накнада имају значајан удио у градском буџету– казао је Радојичић.