„Кочићев збор“ у редукованом издању

Због актуелне епидемилошке ситуације, „55. Кочићев збор“, биће одржан у знатно редукованом издању, а усљед актуелних ограничења јавних окупљања, ове године ће изостати традиционално народно зборовање у Стричићима и бодљавина бикова, одлучено је на данашњој сједници Организационог одбора.

Како је истакнуто, зборовање у  Стричићима отказано је због актуелне забране јавних окупљања по којој није могуће организовати јавно окупљање више од 50 особа, а из истог разлога, неће бити одржана ни свечана академија ове манифестације.

Одлуком Организационог одбора, „Кочићев збор“ ће ове године, у периоду од 24. до 30. августа, бити обиљежен низом, мањих, културних догађаја, којим ће бити евоцирано сјећање на највећег књижевника са ових простора.

Манифестација ће бити отворена 24. августа, у 20.00 часова, у парку „Петар Кочић“, изложбом под називом „Кочић и његова породица у фотографијама“, аутора Зорана Пејашиновића.

Идући дан, 25. августа, у парку ће, у 20.00 часова, бити организовано „Вече бесједништва“, на којем ће бесједити студенти из Бање Луке, Бијељине и Источног Сарајева, док је за 26. август у Музеју РС, са почетком у 19.30 часова, планирано отварање изложбе колекције накита „Трагови“, аутора Сање Бајић. Исте вечери, у 20.00 часова, у парку „Петар Кочић“ биће одржано „Вече сатире“, у организацији Удружења књижевника РС.

У четвртак, 27. августа, у 11.00 часова, у Стричићима ће бити отворена уређена кућа Петра Кочића, а истог дана, у 20.00 часова у парку „Петар Кочић“ планирано је „Вече драме“. Такође, 27. августа ће бити положени вијенци на споменик погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата.

Према утврђеном програму, у петак, 28. августа, у 20.00 часова у парку „Петар Кочић“ биће уручена награда „Змијањче“, које је ове године припала ученици ОШ „Георги Стојков Раковски“ Јани Бркић.

У суботу, 29. августа, градоначелник Игор Радојичић свечано ће уручити „Кочићеву награду“ књижевнику Ненаду Грујичићу, а истог дана у 20.00 часова биће отворена изложба са прошлогодишње ликовне колоније.