Исцртан 3Д пјешачки прелаз и постављена хладна пластика

По први пут, на саобраћајницама у граду исцртан је тродимензионални пјешачки прелаз и обиљежена хоризонтална саобраћајна сигнализација тзв. хладном пластиком.

Ови радови обављени су протеклог викенда, и то 3Д прелаз исцртан је на новој дионици Источног транзита, а умјесто боје хоризонтална сигнализација је обиљежена хладном пластиком у Алеји Светог Саве, на дијелу од Народног позоришта до Гундулићеве улице.

Такође, како су навели из Одјељења за саобраћај и путеве – хладном пластиком извучена је и бициклистичка трака на саобраћајници у Улици Гавре Вучковића, на дијелу од ул. Степе Степановића до моста „Венеција“.

-Ови пројекти су експериментални, а након анализе уочених ефеката, одлучићемо да ли ће се убудуће на овакав начин обиљежавати и други пјешачки прелази на којима је повећана угроженост пјешака, односно да ли ће се метод са хладном пластиком употребљавати и на другим саобраћајницама – казали су из ресорног одјељења.

Појаснили су да се у случају 3Д прелаза заправо ради о употреби оптичке илузије у обиљежавању пјешачког прелаза, која привлачи пажњу возача те самим тим доводи до смањења брзине и повећања безбједности у саобраћају.

Код употребе хладне пластике умјесто боје, истакли су да овакви прелази трају много дуже у односу на конвенционална рјешења, јер им вијек трајања на коловозу износи најмање пет до шест година. Поред тога, ова врста сигнализације уочљива је током цијелог дана и ноћи, при свим условима освјетљења, као и у свим временским условима, па се очекује да ће, такође, допринијети повећању безбједности саобраћаја.

Истовремено, из Одјељења подсјећају да је у току редовно одржавање хоризонталне сигнализације на подручју града.