Истраживање: 53 одсто Бањалучана вози бицикл, али само за рекреацију

Бициклистички саобраћај постаје све популарнији међу Бањалучанима и према последњем истраживањиу бицикле користи 53 одсто наших суграђана, али углавном за рекреацију, показала је анкета Одјељења за саобраћај и путеве, проведена у оквиру протекле Европске седнмице мобилности.

Према резултатима анкете, најчешће заступљено превозно средство на нашим улицама остаје аутомобил, али је примјетан и тренд повећања бициклистичког саобраћаја у граду.

 

– Анкета показује да 69 одсто испитаника посједује лични аутомобил, што свакако представља висок проценат. Такође, показало се да највећи број становника на посао путује аутомобилима, а да бицикке махом користе за рекреацију – наводе у ресорном одјељењу.

На питање да ли возите бицикл, велики проценат испитаног становништва одговорио је потврдно, њих 53 одсто. У овој години град је увео систем изнајмљивања бицикла и анкетом је утврђено да је 87 одсто корисника је упознато са наведеним системом, али исто тако видљиво је да га је 9 одсто испитаника користило – показали су резултати анкете.

На питање о  промотивним активностима које би највише утицале на свијест грађана о важности промјене саобраћајних навика, испитаници су у највећој мјери одговорили да највећи утицај имају уличне акције, промоције на порталима и друштвеним мрежама, телевизијске рекламе и едукативне радионице са грађанима.

– Из тог разлога у наредном периоду ће се више радити управо на организацији промотивних активности и промоцији како би утицали на свијест и промјену саобраћајних навика наших суграђана – закључују у одјељењу.

 Фото: архива

Фото: архива