Изграђен први од два планирана кружна тока у Алеји Светог Саве

Радови на изградњи првог од два планирана кружна тока у Алеји Светог Саве завршени су протеклог викенда и ова кружна раскрсница је у пуној функцији, у оквиру настојања да се растерете најфреквентније раскрнице и смање гужве у јутарањим и послијеподневним „шпицевима“.

Током данашњег обиласка новизграђеног кружног тока, градоначелник Игор Радојичић изразио је задовољство због тога што је извођач радова – компанија „Грађење Ђурић“ успјела да радове приведе крају и прије уговореног рока од два мјесеца, те најавио да у наредним мјесецима слиједи изградња нових кружних раскрсница на подручју града. Он је подсјетио да је у изградњу ове раскрснице из градског буџета уложено више од 200.000 КМ, те да су, уз сами кружни ток, изграђени и додатани тротоари и и јавна расвјета.

-Ова саобраћајница, која повезује источни и западни транзит, омогућује да се са Старчевице, Обилићева и Борика брже долази до центра града и обратно, а завршетком и друге кружне раскрснице у Алеји Светог Саве саобраћај ће знатно бити убрзан и олакашан – нагласио је Радојичић. Он је додао да су на сљедећој кружној раскрсници у Алеји Светог Саве, код Адико банке, радови у току, те да очекује да и тај посао у наредних мјесец дана буде успјешно окончан.

Говорећи о предстојећим плановима из области саобраћаја, Радојичић је навео да је у току тендер за избор извођача радова за кружни ток код будућег тржног центра „Делта планет“, који проводи предузеће Путеви РС.

-Истовремено, Град припрема пројектну документацију за кружни ток код ресторана „Сирано“ на Лаушу. Надамо се да би до краја године могли расписати тендер за још један кружни ток, и то на раскрсници код зграде Полицијске управе, на правцу према Зеленом мосту – рекао је Радојичић и додао да је за ову годину планирано да се у ширем центру града изгради укупно шест кружних токова.

Од већих саобраћајница, градоначелник је издвојио и изградњу Улице Краља Александра I Карађорђевића, за коју је тендер за избор извођача радова у току.

-Припремамо документацију за расписавање тендера за наставак источног транзита и спајање са Зеленим мостом. Такође, у току је тендер за нови мост у Драгочају, а у петак ће бити отворена и савремена саобраћајница у Пријечанима – закључио је Радојичић.

Начелник Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић рекао је да ће уклањање семафора по граду и градња кружних токова значајно убрзати саобраћај.

Он је нагласио да се код изградње, води рачуна и о безбједности пјешака, наводећи да је уз новоизграђени кружни ток код Основног суда проширен тротоар, а да ће на локацији код „Адико банке“ бити измјештено аутобуско стајалиште.

-Приликом стајања аутобуса према мосту Венеција путници који излазе на самој саобраћајници нису били безбједни и долазило је до стварања колона иза аутобуса. Те ситуације више неће бити, јер се сада праве аутобуска стајалишта са угибалиштима и самим тим, осим бољег протока возила, повећава се и безбједност за пјешаке – казао је Сандић.

Он је најавио да ће у наредних 15 дана почети и изградња тротара, бициклистичких стаза и оборинске канализације на дионици од тржног центра „Хиперкорта“ до Залужана, у дужини од 1.200 метара.