Изабран пројектант за израду Урбанистичког плана

Послије више од четири деценије, Бања Лука би ускоро требало да добије нови Урбанистички план који ће да дефинише визију будућег развоја града, након што је изабран извођач овог посла.

На међународном тендеру, ових дана, изабран је пројектант за израду Урбанистичког плана и извјештаја о стратешкој процјени утицаја на животну средину, а вриједност посла је око 550.000 КМ.

Најбољу понуду дао је конзорцијум којег чини група понуђача: Урбис центар Бања Лука, Центар за планирање урбаног развоја – ЦЕП Београд и ЈНУ Институт за заштиту и екологију РС.

У току је жалбени рок и уколико не буде жалби на избор пројектанта, почеће реализација израде овог стратешког документа.

Како су истакли у Одјељењу за просторно уређење, ријеч је о комплексном послу са великим обухватом терена који мора бити укључен у тај просторно-плански документ, тако да је за израду овог документа потребно до двије године.

Иначе, Савјет за израду урбанистичког плана, у чијем раду учествују бројни стручњаци из земље и региона, утврдио је опште и посебне смјернице којим ће се изабрани понуђач морати руководити приликом израде овог стратешког документа.

Све смјернице воде у правцу да будући Урбанистички план препозна Бану Луку као регионални центар и град будућности односно „smar city“  и „green city“. Такође, да се очува културни идентитет града и планирају нове функције и садржаји којим ће се унаприједити урбани идентитет, привредни капацитети, комунална инфарструктура, саобраћај, туристичка понуда и све друге области живота на које овај документ директно или индиректно утиче.