Зимска сезона: Снијег ће чистити 57 камиона

Град Бања Лука улази потпуно спреман у зимску сезону одржавања саобраћајница, уз довољне количине соли за посипање и неопходне механизације и људства, изјавио је градоначелник Игор Радојичић, након данашњег састанка са представницима предузећа које ће одржавати улице на градском и приградском подручју.

Поводом званичног почетка зимске сезоне, Радојичић је нагласио да очекује одговорно понашање свих који учествују у раду зимске службе и да је предстојећи посао потребно одрадити на задовољство грађана.

– Потпуно спремни улазимо у зиму. Град је потписао уговоре са извођачима радова, а набављене су и довољне количине соли – рекао је Радојичић.

Начелник Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић, оцијенио је да је прошла сезона била веома успјешна и истакао да је веома важан однос надлежних са грађанима, односно да сви који раде у зимској служби у сваком тренутку буду доступни и на располагању суграђанима.

– Програмом рада зимске службе дефинисани су приоритети за обезбјеђење проходности путева и улица у оквиру сваког подручја, као и приоритети за одржавање паркинг простора, тргова и тротоара – казао је ресорни начелник.

Рад зимске службе подијељен је на градско и сеоско подручје. Градско подручје (25 мјесних заједница) подијељено је на шест подручја и обухвата проходност 526 улицa (око 357 километара), четири градска трга, 356.000 m² тротоара, 15 мостова, два надвожњака и пет пасарела.

Простор 32 сеоске мјесне заједнице подијељен је на осам подручја у оквиру којих се у зимском периоду одржавају путеви првог, другог и трећег реда на којима се одвија јавни превоз путника, а у укупној дужини од 481 километар.

 За рад у оквиру зимске службе ангажовано је 57 камиона, 18 грађевинских машина, 14 утоваривача, 19 трактора, те 130 радника на ручном рашчишћавању снијега.

За функционисање рада зимске службе на цијелом подручју, што обухвата набавку соли и абразивног матерјала те плаћање извршених радова и услуга, планирана средства у градском буџету износе 2,3 милиона КМ.

Рад зимске службе службено је почео 15. новембра ове године и трајаће до 15. марта 2019. године. Списак извођача радова зимске службе погледајте овдје.