„За твоје добро“: Прегледи за 27.000 Бањалучана

Због велике заинтересованости, превентивни здравствени прегледи и наредна два викенда биће организовани за мјештане Драгочаја, у оквиру акције „За твоје добро“, која ће у току идуће године обухватити више од 27.000 Бањалучана.

-С обзиром на то да у Драгочају имамо велики број пацијената, екипе које су почеле прегледе у овој мјесној заједници 2. новембра наставиће са прегледима још два наредна викенда заредом – рекли су из Дома здравља Бања Лука, који акцију превентивних прегледа проводи на терену.

За наредну годину, за ову јединствену акцију, коју проводе Град Бања Лука и Дом здравља већ је припремљен план прегледа и градским буџетом предвиђено 600.000 КМ. Ово је највеће издвајање за превентивне, здравствене прегледе на нивоу цијеле БиХ, а акција ће бити настављена и у идућим годинама.

Према плану Дома здравља, прегледи у наредној години почели би већ крајем јануара или почетком фебруара, а обухватили би мјештане 18 до 70 година старости у насељима: Булевар, Центар I и II за које би прегледи били организовани у Поликлиници, затим мјесне заједнице: Карановац (Љубачево), Борковићи (Бистрица), Пискавица (Горња Писквица), Врбања (Дебељаци), Кола и Стричићи (Павићи).

-Планирано је да превентивним прегледима у овим мјесним заједницама обухватимо 27.193 грађанина – истакли су из ове установе.

Уз Драгочај, од октобра када је почела акција – „За твоје добро“, прегледи су обављени у: Мотикама, Чесми, Шарговцу, Агином селу и Бочцу.

Акција се фокусира на најризичнија или типична обољења, а то су кардиоваскуларна и малигна обољења. Сви пацијенти добиће позив из амбуланте породичне медицине да се одазову на контроле. Сви који не добију позив, а улазе у обухваћену старосну категорију и желе да се прегледају, могу да се јаве у своју амбулнту породичне медицине и закажу преглед.

Сви прегледи су потпуно бесплатни.

Из превентивних прегледа искључено је становништво које је већ обољело од малигних болести, кардиоваскуларних болести и дијабетес мелитуса, затим становништво код којег је урађена дијагностика на наведене малигне болести и други превентивни прегледи унутар једне године, те труднице и породиље унутар шест мјесеци након порода.