„За твоје добро“: Здравствени прегледи крећу од Мотика

Бесплатни превентивни прегледи за становништво Бање Луке под слоганом „За твоје добро“, почеће у недјељу, 6. октобра, у амбуланти породичне медицине у Мотикама. Прегледи су бесплатни и у наредном периоду обухватиће становништво од 18 до 70 година старости у свакој од 57 мјесних заједница на подручју града.

Директорица бањалучког Дома здравља Невена Тодоровић, указала је на то да овај програм у Бањој Луци почиње са циљем да у идућих годину дана буде превентивно прегледано 80.000 становника нашег града.

-Акција се фокусира на најризичнија или типична обољења, а то су кардиоваскуларна и малигна обољења. Уз прегледе, указаћемо грађанима и на све факторе ризика као што су неадекватна исхрана, пушење, алкохолизам, смањена физичка активност и слично. Ова акција требало би да постане редовна активност која би обухватила превентивне прегледе становништва са већим ризико факторима, а све с циљем да се смањи број обољења или фаталних исхода – рекла је Тодоровић и позвала све суграђане да се одазову акцији, јер су прегледи потпуно бесплатни.

Након почетка акције у Мотикама, гдје ће прегледи бити обављани 6. и 7. октобра,  током овог мјесеца прегледи бити ће обављани у сљедећим терминима: Чесма (12. и 13. октобар), Шарговац (од 19. до 22. октобра), Агино село (26. октобар) и Бочац (27. и 28. октобар). Сви прегледи биће обављани у амбулантама породичне медицине у наведеним насељима, а распоред по осталим мјесним заједницама биће накнадно објављен.

Из Дома здравља напомињу да су из превентивних прегледа искључени обољели од малигних болести, кардиоваскуларних болести и дијабетес мелитуса, као и становништво код којег је урађена дијагностика на наведене малигне болести и други превентивни прегледи унутар једне године, те труднице и породиље унутар шест мјесеци након порода.

Детаљније погледајте овдје.