Загледани у будућност и поносни на антифашистичку традицију

Бања Лука је данас, низом свечаности и манифестација, обиљежила свој дан – 22. април, дан када је ослобођена од фашизма у Другом свјетском рату. У Банском двору је вечерас одржана и свечана академија, која је почела у 20 часова и 24 минуте, што симболично представља кандидатуру Бање Луке за Европску престоницу културе 2024. године.

Поздрављајући бројне госте, највише званичнике Републике Српске, те госте из чак 35 општина и градова региона и Европе, градоначелник Игор Радојичић је нагласио да је Бања Лука град који има потенцијал и шансу.

-Поносни смо на нашу антифашистичку традицију и зато данас славимо Дан града. Остајемо опредијељени за развој добрих односа са нашим градовима партнерима и свим  народима. Наш град гледа у будућност. Градимо дугорочне планове развоја, у шта спадају стратегија развоја града, нови урбанистички план, стратегија зеленог града, стратегија културе и средњорочни план капиталних инвестиција – нагласио је градоначелник у свом обраћању гостима на свечаној академији.

Бања Лука је ове године започела бројне инфраструктурне пројекте који би крајем године требало да донесу резултате, а то су прије свега побољшање саобраћаја у граду. То ће бити остварено, како је рекао градоначелник Радојичић, изградњом новог моста на лоакцији Зеленог моста, завршетком Источног транзита и градњом још шест кружних раскрсница у граду.  Он је упозорио и на проблеме, истичићу лошу демографску слику Бање Луке и чињеницу да се не рађа довољно беба, иако Бања Лука и даље привалачи нове становнике.

– Итекако бринемо о нашој дјеци. У сарањди са друштвено одговорним компанијама, прошле године, изградили смо 12 нових дјечијих игралишта, а акцију настављамо и ове године. Издвојили смо додатна средства у буџету за санацију бањалучких школа и очекујем да ове године санирамо 12 основних и барем три средње школе. Ове године смо и европски град спорта, а суфинансирамо и повратак спорта у школе – рекао је Радојичић.

У свом говору градоначелник се посебно осврнуо на сарадњу са републичким властима, истичићу велику помоћ предсједника Милорада Додика, који је вечерас присуствовао свечаној академији, те Владе РС при финансирању капиталних пројеката у граду.

– Градимо нову фабрику воде, а ове године смо ријешили деценијски проблем гријања изградњом нове топлане, упркос великим отпорима и потешкоћама. Посебну захвалност дугујемо републичким органима на финасирању почетка обнове Банског двора – казао је градоначелник.

Априлске награде

На свечаној академији, додијељене су традиционалне априлске награде, поводом Дана града.

Предсједници Владе Републике Српске Жељки Цвијановић и директору Завода за физикалну медицину и рехабилитацију „Др Мирослав Зотовић“ Горану Талићу, уручен је Кључ града са повељом „Почасни грађанин града Бање Луке“.

– Исказујемо велико поштовање Жељки Цвијановић за њен лични и допринос Владе РС развоју нашег града. Ради се о капиталним пословима за Бању Луку. Господин Горан Талић је од завода „Др Мирослав Зотовић“ направио респектабилну здравствену установу у регионалним оквирима и то морамо цијенити – рекао је градоначелник коментаришући додјелу априлских награда.

Премијерка Жељка Цвијановић, рекла је да је изузетно почаствована наградом и нагласила да је препознат заједнички труд Владе и Града да Бању Луку учине евопском љепотицом и још угоднијим мјестом за живот.

Златни грб додијељен је прослављеном рукометном стручњаку Велимиру Петковићу, редитељу Николи Пејаковићу, професору Архитектонско-грађевинско-геодетског факултета Биљани Антуновић и етнологу Данијели Ђукановић.

Плакете Града Бање Луке добили су: глумац Љубиша Савановић, Ружица Атанацковић из удружења „Заједно“, Градска организација породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила, доктор Снежана Кутлешић, КУД „Веселин Маслеша“, Галина Марјановић из удружења „Дуга“, директор Музеја савремене умјетности РС Сарита Вујковић и професор Правног факултета Никола Мојовић.

Награда Града Бање Луке младима уручена је младим рукометашима Борца Срђану Мијатовићу и Арсенију Бубићу, диригенту Градског тамбурашког оркестра Златану Мирићу, клубу „Балмун“, пливачу Михајлу Чепркалу и професору Мирославу Малиновићу.

Инсталација поводом кандидатуре за ЕПК 2024.

Прије академије, у 20.00 часова, на фасади Банског двора приказана је аудио-видео инсталација поводом кандидатуре Бање Луке за Европску престоницу културе 2024. године.