Завршена јавна расправа о Нацрту ребаланса буџета

Завршена је јавна расправа о Нацрту ребаланса буџета Града Бања Лука за 2018. годину. Како је рекла начелница Одјељења за финансије Божана Шљивар, нацрт предвиђа повећање буџетског оквира за 10,8 милиона КМ или 8,1% у односу на почетни буџет за 2018. годину, те нови буџетски оквир износи 144.921.000 КМ.

Буџет је увећан по два основа, од којих је један успјешна емисија обвезница која је завршена на Бањалучкој берзи са 6.240.000 КМ и други је расподјела утврђеног суфицита у износу од 9,1 милиона КМ, од чега је за капиталне инвестиције планирано 4,4 милиона КМ.

Додатни новац у буџету, како је рекла Шљивар, биће утрошен на нове пројекте и капиталне инвестиције у граду.

Из емисије обвезница биће финансирано пет капиталних пројеката, и то: изградња новог моста на локацији Зеленог моста, прва фаза реконструкције Улице краља Александра I Карађорђевића, наставак изградње источног транзита од Крфске до улице Гаврила Принципа, реконструкција спортске дворане у некадашњем Шопинг центру и наставак изградње водоводног пројекта „Црно врело“, односно подсистема водовода „Звијезда“.

-Осим тога, из суфицита издвајамо значајна средстава за капиталне инвестиције тако да ће по ребалансу скоро девет милиона КМ, заједно из суфицита и обвезница, бити утрошено за капиталне пројекте који су битни за боље функционисање града у наредном периоду – нагласила је начелница Одјељења за финансије.

Иначе, Скупштина Града је прошле седмице, у првом дијелу 22. засједања, усвојила Нацрт ребаланса буџета за 2018. годину и упутила га у јавну расправу која је и окончана данас.