Европска седмица мобилности: Основци савладали саобраћајне прописе

У оквиру „Европске седмице мобилности“, на Тргу Крајине данас је одржана обука најмлађих учесника у саобраћају уз додјелу пригодних награда, које су уручили представници градског Одјељења за саобраћај и путеве.

-Град Бања Лука се активно укључио у обиљежавање „Европске седмице мобилности“, а једна од планираних активности за ову седмицу јесте и данашња обука најмлађих учесника у саобраћају који треба да науче како исправно возити бицикл – казала је Јелена Павловић из Одјељења за саобраћај и путеве и додала да су на полигону спретности учествовали ученици из основних школа „Георги Стојков Раковски“ и „Иво Андрић“, а пригодне поклоне обезбиједио им је Град и „Sport Vision“.

Како је истакла, све ове активности су у циљу промоције урбане мобилности и алтернативних видова превоза.

-Цијела Европа покушава да се јавни простори врате грађанима, пјешацима и бициклистима, а не да нам јавне просторе преузимају аутомобили. Бања Лука је један од 2.500 градова, који се активно укључио у ову акцију и заиста ћемо покушати током цијеле седмице да ставимо нагласак на урбану мобилност и алтернативне видове саобраћаја – нагласила је она.

Како је најавила, „Европска седмица мобилности“ завршава у суботу, 22. септембра када ће бити одржана бициклијада, на којој се очекује велики број учесника.

-Тај дан, од 12 до 17 часова наш „Бајк шеринг“ за све регистроване кориснике биће бесплатан – истакла је Павловићева.

Уз овај систем аутоматског изнајмљивања бицикала, Град је у посљедње двије године провео више активности у области одрживости и урбане мобилности, попут поплочања пјешачке зоне, увођења пуњача за електричне аутомобиле и панорамског мини буса за Бањ брдо.

Поред служби Града, у организацији догађаја „Европске седмице мобилности“ у Бањој Луци учествују и Савез општина и градова РС, њемачки ГИЗ, Архитектонско-грађевинско-геодетски факултет, Центар за животну средину и Удружење „Бањалучка критична маса“.