Дуално образовање залог за будућност

Један од кључних изазова у Бањој Луци за развој привреде је обезбјеђење квалификоване радне снаге. С тим у вези, неопходна је што ближа сарадња образовања и привреде, односно комбинација теоријског знања са праксом у предузећима чиме би се постигло да се образовање и квалификовање кадрова подудара са развојем привреде, закључено је на данашњем састанку предсједника Скупштине града Зорана Талића са експертима из Швајцарске за ову област Филипом Ребером и Едином Дацићем.

-Неопходно је умрежавање између послодавца и образовног сектора. Сматрам да је улагање у дуално образовање залог за будућност. Са градоначелником Игором Радојичићем и Едином Дацићем сам разговарао и о планирању потребне обуке с циљем побољшања радне успјешности. Свјесни смо да су привреда и образовање уско повезани. Раднички универзитет видим као полигон и могући квалитетан примјер за увођење новог система оспособљавања радне снаге за потребе привреде – рекао је након састанка предсједник Талић.

За примјену система дуалног образовања у Бањој Луци веома је значајна донација швајцарске Владе гдје је посредник био Един Дацић. Како је речено, Дацић ће као експерт за дуално образовање, предложити концепт будућег центра за преквалификацију и доквалификацију у Бањој Луци.

Боравећи у Бањој Луци, Филип Ребер је разговарао са предсједником Уније удружења послодаваца Републике Српске, предсједником Савеза синдиката Републике Српске, предсједником Актива директора средњих школа, деканом Шумарског факултета и многим привредницима из Бање Луке како би се што брже почео примјењивати систем дуалног образовања у складу са потребама привреде у нашем граду.