До краја године нови Зелени мост

До краја године Бања Лука би требало да добије нови мост на локацији садашњег Зеленог моста – рекао је градоначелник Игор Радојичић , послије данашње презентације идејног пројекта за изградњу моста преко ријеке Врбас са приступном саобраћајницом и реконструкцијом улице Бранка Мораче до споја са Козарском улицом.

Постојећи мост је ван употребе, а како се ради о вези источног и западног транзита,  приоритет  Градске управе је изградња новог.

– Имамо сложене све претпоставке и припремљену динамику. Очекујем до краја фебруара  да донесемо одлуке о финансирању, у марту покренемо јавну набаваку и током љета да почне градња. Под оптималним условима, уколико не буде жалби и отезања процедура, до краја године могао би бити завршен нови мост – казао је градоначелник Игор Радојичић.

Процијењена вриједност новог моста, на бази идејног пројекта, је два милиона марака. Средства би требало да биду обезбијеђена или емисијом обвезница или из кредита што ће бити познато до фебруарске сједнице Скуштине града.

– На фебруарској сједници ићи ћемо са одлуком која се односи на неколико капиталних пројеката за ову годину, а који нису планирани у оквиру буџета, већ кроз емисију обвезница или кредитно задужење од пет милиона КМ. Први пројекат је нови мост, затим прва фаза изградње Улице краља Александра I Карађорђевића, наставак источног транзита и спој према новом мосту, наставак пројекта водоснабдијевања што се односи на подсистем „Звијезда“ пројекта Црно врело и завршетак спортске дворане у некадашњем Шопинг центру. То је пет капиталних пројеката који су у екстерном финансирању, односно нису у потпуности укључени у буџет- закључио је градоначелник Радојичић.

Начелник Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић, истиче како би изградњу новог моста требало посматрати у оквиру цијелог пројекта спајања источног и западног транзита и споја два велика насеља Обилићева и Старчевице.

-Сигурно да ће то значајно допринијети саобраћајном растерећењу. Поред функционалности новог моста наши захтјеви су да он мора имати своју љепоту, јер је то типични градски мост – казао је Сандић.

Идејни пројекат моста урадила је пројектантска кућа „Инк конструктор“. Укупна дужина моста биће 80, а ширина 14 метара. Директор ове пројектантске куће Небојша Простран, истакао је да су осим двије саобраћајне траке, предвиђене обостране пјешачке и и бициклистиче траке као и видиковац, те модерна расвјета.