Додијељена бесповратна средстава за 28 породица погинулих бораца и РВИ

Градоначелник Игор Радојичић, уручио је данас рјешења о додјели једнократне новчане помоћи за стамбено збрињавање 28 корисника из категорије породица погинулих бораца и ратних војних инвалида, за шта је из буџета издвојено око 470.000 КМ.

-Градска администрација у овом сазиву обезбиједила је средства, како би се коначно подвукла црта и завршио онај дио стамбеног збрињавања који је Град започео још 2009. године, а односио се на додјелу бесповратних новчаних средстава – казао је градоначелник Радојичић.

Према његовим ријечима, данас је задњих 28 корисника добило рјешења за додјелу средства, која ће моћи да искористе у предстојећој грађевинској сезони за радове на рјешавању свог стамбеног питања.

-На овај начин, Град Бања Лука је завршио један дио програма стамбеног збрињавања, на који по самом закону није имао ову обавезу додјеле бесповратних средстава за стамбено збрињавање, али је ушао у тај посао у намјери да се помогне тим категоријама становништва – нагласио је градоначелник Радојичић, изражавајући жаљење што је тај процес толико дуго трајао, али с друге стране и задовољство што је нова администрација већ у другој години мандата успјела да обезбиједи средства у буџету и заврши тај програм.

Он је рекао да је у програму стамбеног збрињавања који се односи на додјелу станова, Град до сада пратио активности Владе РС, те да очекује да ће те активности бити настављене.

-Чекамо републички програм, који треба да утврди Влада Републике Српске, а у међувремену смо све расположиве стамбене јединице ставили на располагање ресорном градском одјељењу да их распоређује искључиво за категорије породице погинулих бораца и ратне војне инвалиде који су на ранг листи – закључио је Радојичић.

Предсједник Градске борачке организације, Горан Рогић изразио је задовољство што је Град препознао ову проблематику и понашао се као социјална и друштвено одговорна заједница.

-Иако нема законску обавезу за додјелу једнократних средстава за стамбено збрињавање, донесен је Правилник према којем лица која граде могу да добију до 25.000 КМ бесповратних средстава. Ова средства су увећана у односу на уредбу Владе РС која предвиђа осам хиљада КМ по истом основу. Свако ово лице, по новој уредби, може да конкурише и за средства Владе – појаснио је Рогић.

Како је истакaо, оно што представља проблем, јесте то што у Бањој Луци, као највећем граду у РС, стално имају нови број корисника усљед миграције становништва.

Говорећи о додјели стамбених јединица, он је казао да је од 2007. године на подручју Бање Луке додијељено око 300 стамбених јединица по програму Владе РС.

-Очекујемо да ће се тај програм наставити, а прије тога, потребно је снимити стање правих корисника који чекају на изградњу стамбених једница – истакао је Рогић.

Начелник Одјељења за борачко-инвалидску заштиту Драгомир Кесеровић, рекао је да је нова градска администрација за нешто више од годину дана покренула читав низ пројеката, који су годинама стајали а тицали су се категорија породица погинулих бораца и ратних војних инвалида.