Дио Банског двора већ освануо у новом руху

Дио зграде Банског двора већ је засијао у новом руху, а на преосталим странама радови се изводе појачаном динамиком, саопштено је из предузећа „Кото“, које изводи реконструккцију најстарије културне институције.

-Страна зграде до главне саобраћајнице је већ завршена, а, паралелено с тим, интензивирани су радови на јужној и источној страни зграде, од фасадерских, столарских, лимарских до рестаураторских – истичу у „Коту“, које ради на највећем пројекту реконструкције овог објекта од његове изградње 1932. године.

Динамику грађевинаца прате и екипе задужене за постављање декоративне расвјете, тако да бањалучки „храм културе“ већ добија нове обрисе.

-Тренутно је завршено 90 одсто посла на уклањању оштећеног материјала са фасаде зграде. Ради се реконструкција атика и рестаурација оштећених скулптура. Грађевинске захвате прате и радови на амбијенталној расвјети, која се поставља након реконструкције фасаде. План нам је да Бански двор врати свој вањски сјај за славу града, Спасовдан – казао је начелник Одјељења за комуналне послове Петар Билчар.

Он је напоменуо да ће бити задржан аутентични изглед објекта.

-Радимо реконструкцију и обнављање оштећења на објекту и за све радове имамо сагласност Завода за заштиту културно историјског наслијеђа. То је био случај и са кровиштем, које је као приоритет прво обновљен будући да је објекат био изложен пропадању због прокишњавања – навео је Билчар.

Обимна реконструкција спољашности здања старог 87 година кошта око 2,5 милиона КМ, а новац је обезбиједила Влада Републике Српске.