Делегација Града на прослави Дана општине Куманово

Поводом 11. новембра, који се у Куманову обиљежава као Дан општине, предсједник Скупштине града Бања Лука, Зоран Талић посјетио је тај братски град, са којим Бања Лука остварује сарадњу још од 2012. године. Тада је формализован Меморандум о сарадњи између Бање Луке и Куманова, а ове године је пријатељство крунисано и потписивањем споразума о братимљењу два града у Бањој Луци.

– Већ седам година се редовно посјећујемо и размјењујемо искустава у областима културе, економије и међународне сарадње. Посјета Куманову поводом Дана општине је још једна прилика да учврстимо наше братске везе и разговарамо о могућностима за реализацију заједничких пројеката. Сарадња између градова све више добија на значају, јер помаже у превазилажењу граница. У досадашњој сарадњи осјети се једно искрено пријатељство између наших градова и оно што увијек можемо да преузмемо од наших пријатеља из Куманова јесте то гостопримство и срдачност – рекао је предсједник Скупштине града, Зоран Талић, додајући да су братске везе са Кумановом много пута доказане и да ће два града наставити да их унапређују и проширују.

Братске везе посебно су дошле до изражаја током поплава у Бањој Луци 2014. године, као и у ванредној ситуацији у Куманову 2015.године – када су два града упућивали несебичну помоћ један другом.

– Посљедњих седам – осам година наши градови сарађују интензивно на свим пољима, почевши од културе, умјетности до спортских активности и привреде. Оно што је најбитније, били смо једни уз друге у најтежим моментима, и то када је Бања Лука 2014. године имала проблеме са поплавама, али исто тако и 2015. године када је наш град имао немиле догађаје, прва је Бања Лука помогла и то јако цијенимо – нагласио је Максим Димитриевски, градоначелник Куманова.

Овогодишња свечаност у Куманову у знаку је 500. годишњице од оснивања града и 75. годишњице ослобођења у Другом свјетском рату.

У делегацији Града Бање Луке је и начелник Одјељења за образовање, здравство, омладину и спорт Драган Бањац.