Gradski štab: Usvojene nove restrikcije i ograničenja

Gradski Štab za vanredne situacije, donio je danas nove restriktivne mjere u vezi sa aktuelnom epidemiološkom situacijom u Banjoj Luci, sa ciljem sprečavanja širenja zaraze i zaštite ljudskih života. Gradonačelnik Igor Radojičić, saopštio je da sve restriktivne mjere u Banjoj Luci ostaju na snazi, što znači da oni poslovni subjekti kojima je dozvoljen rad odlukom Republičkog štaba za vanredne situacije, u Banjoj Luci neće raditi.

  • S obzirom da broj oboljelih raste, da smo juče imali i smrtne slučajeve, te da imamo veliki broj ljudi pod nadzorom, smatramo da se nisu stekli uslovi za ovakvu mjeru u Banjoj Luci, koja je najviše pogođena epidemijom. Jedini subjekat koji može da radi jeste Tržnica, ali uz poštovanje svih naloženih pravila i novih mjera higijene – objasnio je Radojičić.

S obzirom na to da je republičkom uredbom, starijim osobama omogućeno kretanje utorkom i petkom u jutarnjim časova, gradski Štab za vanredne situacije je donio odluku da se u petak 3. aprila, od 7.00 do 11.00 časova, ograniči kretanje svim drugim osobama osim starijim od 65 godina.

  • Na taj način omogućićemo naši starijim sugrađanima da nesmetano obave svoje poslove u predviđenom vremenu. Dakle, u petak, u gradu vrijedi opšta zabrana kretanja u navedenom vremenu, osim za osobe koje su vezane poslom, imaju neophodne zdravstvene potrebe i za lica koja su u funkciji pomoći penzionerima – kazao je Radojičić.

Prema odluci Štaba, od petka 3. aprila, biće zatvorena izletišta i druga mjesta masovnog okupljanja kao što su Banj brdo, Park Mladen Stojanović, prostor oko obala Vrbasa kod nekadašnjeg Zelenog mosta i teretane u prirodi.

  • Cilj ovih mjera jeste da se, s obzirom na najavu sunčanog vremena tokom vikenda, onemogući okupljanje na ovim mjestima, a sa osnovnom namjerom sprečavanja kontakata i širenja zaraze – istakao je Radojičić.

Štab je danas naredio dodatnu higijensko-epidemiološku analizu, dezinfekciju i anketiranje kod subjekata u kojima radi veliki broj lica kao što su Pošte RS, nekoliko komunalnih preduzeća i fondova i fabrika obuće „Bema“.

  • U ovim subjektima su zabilježene pozitivne osobe na korona virus i danas je naloženo Domu zdravlja da izvrši dodatne mjere, provjeri šta je preduzeto, kontakte i da li ima potrebe za preduzimanjem dodatnih mjera odnosno da li je potrebno da se obustavi djelatnost ili jedan dio djelatnosti – naveo je Radojičić.

Štab je zatražio od republičkih organa da razriješi dileme u vezi sa drumskim saobraćajem, jer još uvijek funkcionišu republičke linije prema Čelincu, Laktašima i Prijedoru, uprkos tome što je gradski i prigradski saobraćaj u Banjoj Luci obustavljen, što Štab smatra nelogičnim.

Govoreći o jučerašnjem danu, kada su dvije osobe preminule u UKC RS, gradonačelnik Radojičić je ocijenio da je to sigurno najteži dan za naš grad u dosadašnjem toku krize, te još jednom apelovao na građane da ostaju u svojom kućama kako bi se izbjegla mogućnost širenja zaraze.

Iz Doma zdravlja je saopšteno da da se oko 2.000 lica trenutno nalazi pod nadzorom, dok se u zadnja 24 časa javilo oko 90 lica sa akutnim respiratornim infekcijama. Direktorica Doma zdravlja Nevena Todorović je zamolila starije sugrađane za razumijevanje kada je u pitanju dostava lijekova, jer u ovoj ustanovi postoje precizne evidencije prepisivanja medikamenata i naglasila da se mora ispoštvati pravilo vremenskih intervala u izdavanju lijekova.