Градски штаб: Усвојене нове рестрикције и ограничења

Градски Штаб за ванредне ситуације, донио је данас нове рестриктивне мјере у вези са актуелном епидемиолошком ситуацијом у Бањој Луци, са циљем спречавања ширења заразе и заштите људских живота. Градоначелник Игор Радојичић, саопштио је да све рестриктивне мјере у Бањој Луци остају на снази, што значи да они пословни субјекти којима је дозвољен рад одлуком Републичког штаба за ванредне ситуације, у Бањој Луци неће радити.

  • С обзиром да број обољелих расте, да смо јуче имали и смртне случајеве, те да имамо велики број људи под надзором, сматрамо да се нису стекли услови за овакву мјеру у Бањој Луци, која је највише погођена епидемијом. Једини субјекат који може да ради јесте Тржница, али уз поштовање свих наложених правила и нових мјера хигијене – објаснио је Радојичић.

С обзиром на то да је републичком уредбом, старијим особама омогућено кретање уторком и петком у јутарњим часова, градски Штаб за ванредне ситуације је донио одлуку да се у петак 3. априла, од 7.00 до 11.00 часова, ограничи кретање свим другим особама осим старијим од 65 година.

  • На тај начин омогућићемо наши старијим суграђанима да несметано обаве своје послове у предвиђеном времену. Дакле, у петак, у граду вриједи општа забрана кретања у наведеном времену, осим за особе које су везане послом, имају неопходне здравствене потребе и за лица која су у функцији помоћи пензионерима – казао је Радојичић.

Према одлуци Штаба, од петка 3. априла, биће затворена излетишта и друга мјеста масовног окупљања као што су Бањ брдо, Парк Младен Стојановић, простор око обала Врбаса код некадашњег Зеленог моста и теретане у природи.

  • Циљ ових мјера јесте да се, с обзиром на најаву сунчаног времена током викенда, онемогући окупљање на овим мјестима, а са основном намјером спречавања контаката и ширења заразе – истакао је Радојичић.

Штаб је данас наредио додатну хигијенско-епидемиолошку анализу, дезинфекцију и анкетирање код субјеката у којима ради велики број лица као што су Поште РС, неколико комуналних предузећа и фондова и фабрика обуће „Бема“.

  • У овим субјектима су забиљежене позитивне особе на корона вирус и данас је наложено Дому здравља да изврши додатне мјере, провјери шта је предузето, контакте и да ли има потребе за предузимањем додатних мјера односно да ли је потребно да се обустави дјелатност или један дио дјелатности – навео је Радојичић.

Штаб је затражио од републичких органа да разријеши дилеме у вези са друмским саобраћајем, јер још увијек функционишу републичке линије према Челинцу, Лакташима и Приједору, упркос томе што је градски и приградски саобраћај у Бањој Луци обустављен, што Штаб сматра нелогичним.

Говорећи о јучерашњем дану, када су двије особе преминуле у УКЦ РС, градоначелник Радојичић је оцијенио да је то сигурно најтежи дан за наш град у досадашњем току кризе, те још једном апеловао на грађане да остају у својом кућама како би се избјегла могућност ширења заразе.

Из Дома здравља је саопштено да да се око 2.000 лица тренутно налази под надзором, док се у задња 24 часа јавило око 90 лица са акутним респираторним инфекцијама. Директорица Дома здравља Невена Тодоровић је замолила старије суграђане за разумијевање када је у питању достава лијекова, јер у овој установи постоје прецизне евиденције преписивања медикамената и нагласила да се мора испоштвати правило временских интервала у издавању лијекова.