Градска управа доставиће школама родне листове и за првачиће

За будуће првачиће, Градска управа доставиће родне листове у школе, што искључује потребу да родитељи самоиницијативно долазе у матичну службу ради прибављања овог документа, рекла је начелница Одјељења за општу управу Сања Павловић.

Ова активност се, као и ранијих година, проводи у оквиру организоване акције бесплатног издавања извода из матичних књига рођених за матуранте и будуће првачиће.

-За ученике завршних разреда основних и средњих школа који су рођени у Бањој Луци, већ смо доставили родне листове школама, а за дјецу која на јесен треба да крену у школу, израђујемо и достављамо родне листове оним темпом и по списковима које нам школе доставе – казала је начелница Павловић.

Према њеним ријечима, школе са подручју града, достављају Градској управи коначне спискове првачића, сукцесивно, на начин како је то прописано Закључком Републичког штаба за ванредне ситуације.

Ови закључком, обавезују се све основне школе у Српској да упис дјеце у први разред, организују чим се за то стекну услови, обзиром на проглашено ванредно стање у земљи изазавано појавом вируса корона. Родитељи који имају дјецу дораслу за упис у први разред позвани су да електронским путем доставе школама податке о дјеци, а потребну документацију доставе накнадно по стицању услова за то.

Како је навела Павловић, Одјељење за општу управу и Одјељење за образовање, здравство, омладину и спорт, и ове године, благовремено су започели са активностима издавања извода, које имају за сврху олакшавање и убрзавање процедуре у вези са уписом матураната и првачића, на одговарајући степен образовања.

-Ради одговарајућег информисања родитеља, одговорни у свим основним школама упућени су још почетком марта да обавјештење о провођењу организоване акције издавања родних листова од стране Градске управе, истакну на видно мјесто на улазима школа, наглашавајући, при том, да  нема  потребе да родитељи иду појединачно матичарима, ради прибављања извода из књига рођених, а ради уписа дјеце у први разред – казала је она.

 Фото илустрација

Фото илустрација