Градска каса у суфициту: Још 4,9 милиона КМ за велике пројекте

На основу прошлогодишњег суфицита, Град Бања Лука имаће на располагању додатних 4,9 милиона КМ за реализацију планираних пројеката, изјавила је начелница Одјељења за финансије Божана Шљивар.

Одлука о начину расподјеле ових средстава биће донесена на сједници градског парламента, заказаној за уторак, 24. април. Поред прошлогодишњег суфицита, Скупштина ће се опредијелити и у вези неутрошених намјенских средстава за прошлу годину.

Начелница Шљивар напомиње да је укупан износ по ова два основа 6,25 милиона КМ. Од тога, за расподјелу је предвиђено 4,9 милиона КМ, док је износ неутрошених намјенских средстава 1,35 милиона КМ. Уколико Скупштина усвоји ову одлуку, расположива средства ће највећим дијелом бити усмјерена у финансирање капиталних пројеката.

-За наставак Улице краља Александра I Карађорђевића у насељу Мотике, из суфицита ће бити издвојено 600.000 КМ, а разлика средстава ће бити обезбијеђена из емисије обвезница. Такође, 450.000 КМ планирано је за изградњу неколико локалних водовода и канализационе мреже. За санацију и реконструкцију основних и средњих школа, из суфицита ће се издвојити 375.000 хиљада КМ. Ради се о средствима за обнову Техничке и Електротехничке школе, те неколико основних школа – нагласила је Божана Шљивар.

Она је додала да ће за санацију тротоара на подручју града бити издвојено 150.000 КМ, док ће на улагања у Пословној зони Рамићи бити издвојено 175.000 КМ.

-Уз додатна средства УНДП-а, кроз међународни пројекат регулације ријеке Врбас, из суфицита ће се, у овој години, издвојити 138.000 КМ. Једна од већих ставки је и изградња објекта мјесне заједнице и полицијске станице на Лаушу, у износу од 500.000 марака. За текуће одржавање локалних и некатегорисаних путева, из суфицита је намијењено 100.000 КМ, уз додатних 200.000 КМ која су планирана кроз ребаланс буџета. Када је ријеч о неутрошеним намјенским средствима, најзачајнији дио од око 700.000 КМ, односи се на цивилну заштиту, односно, искористиће се за побољшање опремљености ватрогасне јединице – казала је Шљивар.

Она је подсјетила да ће се на предстојећој сједници градске Cкупштине наћи и ребаланс градског буџета, који ће бити већи за 11 милиона КМ у односу на усвојени буџет за ову годину и износи 144,9 милиона КМ.

-У нацрту ребаланса који иде на јавну расправу, осим средстава суфицита из 2017. године, планирана су и средства од емисије обвезница, у износу од шест милиона КМ номиналне вриједности. Овог тренутка се већ зна, да је емисија обвезница успјешно окончана и да је прикупљено 240.000 марака више у односу на номиналну вриједност емисије, што ће се такође укључити у приједлог ребаланса – закључила је начелница Одјељења за финансије.