„Вода 2“: Од Бркића почео пројекат од пет милиона евра

Градњом водовода у Борковићима, за заселак Бркићи, данас је почела реализација великог инфраструктурног пројекта „Вода 2“, у оквиру којег ће бити саграђено 50 километара нове водоводне мреже, те више десетина километара нове канализације.

Градоначелник Игор Радојичић казао је да су три године трајале припреме, пројектовање, завршетак фабрике воде „Црно врело“, градња примарних цјевовода, обезбјеђење средстава код Европске банке за обнову и развој, те избор извођача радова – да би данас на терену почела „Вода 2“, пројекат вриједан преко пет милиона евра.

  • Слиједи пуно посла и биће потребне најамање двије године да реализујемо све оно што је планирано „Водом 2“. Дакле, након свих магистралних или примарних цјевовода сада улазимо у рјешавање локалне мреже. Конкретно за мјештане Бркића, који уопште немају ријешено питање водоснабдијевања, ово значи воду до њихових кућа – нагласио је Радојичић, који је данас посјетио Бркиће.

У овом засеоку радиће се мрежа у дужини од око 1.350 метара, за шта ће бити утрошено око 70.000 КМ.

Након тога, како је навео Радојичић, слиједе радови на краковима према Гаковићима и Кременовићима, те наставак великих радова у Јагарама, гдје је већ окончана прва фаза која је подразумијевала градњу два резервоара и дио потисних цјевовода.

  • Дакле, у Јагарама је преостало развођење секундарне водоводне мреже и завршетак проблема водоснабдијевања висинске зоне Карановац-Јагаре. Уз то, почињемо више пројеката изградње канализационе мреже – закључио је Радојичић.

Мјештанин Радивоје Бркић изразио је задовољство што ће, како је рекао, њихов велики проблем коначно бити ријешен.

– Тешко је без воде, посебно домаћинима који имају стоку. За њих, али и све нас, ово рјешење проблема снабдијевања водом значи много – казао је Бркић.

Одборник у Скупштини града Драгомир Батар казао је да вода значи живот, те да се ниједна производња ни посао не може замислити без воде.

  • Уз данашње радове у Бркићима, недавно су започети и велики радови за широко подручје Бронзаног мајдана гдје ће у наредне двије-три године сва села до Верића добити воду. То је свакако мотив и подстицај да се остане на селу – казао је Батар.