Витешки фестивал на Кастелу

Први међународни витешки фестивал „Каструм 2018“ биће одржан на тврђави Кастел од 1. до 3. јуна ове године. Посјетиоци ће имати прилику да виде оклопно борење, европско неоклопно борење, као и модерно мачевање. Били би ту и занимљиви плесови са ватром и мачевима, а своје умијеће руковањем оружјем на коњу приказаће чланови коњичких клубова из земље и окружења.

Поред сајамског дијела старих заната, биће организоване и разне радионице за дјецу и одрасле.

– У оквиру фестивала имаћемо и сајамски дио занимљивих рукотворина, витешке радионице за најмлађе као што су радионица луткарства, калиграфија, радионица чаробњаштва, радионица за израду мачева, штитова, школа мачевања и још много других интересантних дешавања. За оне старије ту је турнир у Бохурт борбама, турнир у стреличарству. Фестивал ће симболично започети вјенчањем краља Стефана Драгутина и мађарске принцезе Каталине Арпад, а наставиће се свечаним дефилеом учесника од Храма Христа Спаситеља до Кастела гђе би се сва остала дешавања одигравала у кругу тврђаве Кастел – кажу организатори.

Иначе, у четвртак 30. маја, у Каменој кући на Кастелу, биће отворена изложба одора и наоружања који су кориштени приликом снимања актуелне серије о династији Немањића.

Организатор фестивала је витешки ред „Чувари копља Светог Георгија“, а Град Бања Лука је подржао овај догађај који се налази у оквиру програма „Прољеће у Бањалуци“.