Велики пројекат: Почело уређење корита Врбаса

Грађевинци су данас почели са изградњом обалоутврде и уређења корита Врбаса на потезу код трнског моста, у оквиру великог пројекта заштите од поплава, вриједног више од 11 милиона КМ.

У првој фази радова, које финанасира Развојни програм УН-а (УНДП) и Градска управа, биће изграђено 600 метара обалоутврде и уређено 300 метара ријечног корита. Вриједност прве фазе износи више од 900.000 КМ, а радови би требали бити окончани за три мјесеца.

Градоначелник Игор Радојичић, који је данас обишао радова, објаснио је да је овај пројекат инициран послије катастрофалних поплава из маја 2014. године.

-С циљем превенције, Град је са УНДП-ом као партнером урадио велики пројекат уређења и заштите обале Врбаса. У овом моменту, имамо урађен идејни пројекат за 20 километара тока Врбаса на подручју Бање Луке и главни пројекат за десет километара дужине водотока – казао је Радојичић.

Према његовим ријечима, данас се улази у радове на првој дионици, од почетка општине Лакташи према ушћу Драгочајке.

-Пројекат је усмјерен ка томе да се повећа пропусна моћ самог корита јер су од Ребровачког моста па низводно биле највеће поплаве. Управо на том потезу, потребно је уредити облик корита и обалоутврде, те да се очисти корито од ријечних наноса – појаснио је Радојичић.

Према договору са УНДП-ом, ова организација је у прву фазу овог пројекта уложила 660.000 КМ, а Град 270.000 КМ.

-Надам се да ћемо са другим партерима моћи у идућој години наставити сљедеће фазе јер овдје има посла за неколико наредних година, па и деценија – рекао је Радојичић, истакавши да реализација комплетног главног пројекта изискује значајна финансијска средства која Град не може сам да обезбиједи.

 

Горан Вукмир, шеф канцеларије УНДП-а у Бањој Луци, истакао је да УНДП има низ пројеката који се тичу смањење ризика од климатских промјена, односно адаптације на те промјене.

-Након што смо са Градом направили план како треба да се смањи ризик од поплава у градском подручју Бање Луке, кренули смо са овим првим кораком који је само један у низу за остварење потпуне заштите од поплава – навео је Вукмир.