Бронзана медаља ЕБРД-а за пројекат даљинског гријања у Бањој Луци

Град Бања Лука освојио је бронзану медаљу Европске банке за обнову и развој за изградњу нове топлане на био масу, као један од најбољих пројеката која је ова међународна финансијска институција финансирала током прошле године.

Ово, престижно признање за које су кандидовани бројни пројекти које је ЕБРД финансирала широм свијета, освојено је на 27. годишњем самиту ЕБРД-а, одржаног 9. и 10. маја у Јордану. Признање је освојено у категорији пројеката, везаних за одрживу енергију.

– Ова награда је велико признање, али и знак да смо провели успјешан пројекат који ће грађанима обезбиједити стабилно даљинско гријање, и то цијенама које су за већину грађана остале на истом нивоу као и раније. С друге стране, за Град ће представљати значајно финансијско растерећење с обзиром на то да је стара Топлана акумулирала дуг већи од 90 милиона КМ, у тој мјери да је то постало неиздрживо и у техничком и финансијском смислу. Са овом, међународном наградом, пројекат је и на међународном нивоу верификован као изузетно квалитетан – рекао је Радојичић

Признање се односи на пројекат изградње и обнове система даљинског гријања у Бањој Луци. Послије деценијских проблема са снадбијевањем града топлотном енергијом, у фебруару ове године пуштена је у рад Еко топлана, нова градска топлана на био масу, обновљиви и еколошки знатно прихваљивији енергент у односу на стара постројења на мазут.

Топлана је изграђена као зајeдничко улагање Града Бање Луке и компаније IEE, с тим да је градски удио у власништву финансиран кредитом ЕБРД-а.