Бољи услови за ђаке у 16 основних школа

Ђаци и наставници из 16 основних школа са подручја Бање Луке у новој школској години требало би да имају боље услове за рад, а у оквиру великог пројекта обнове школских објеката вриједног око 600.000 КМ.

Овај пројекат, Град, иако нема законску обавезу, наставио је и ове године у сарадњи са републичким институцијама. Из градског буџета је обезбијеђено 150.000 КМ, док је Влада РС обезбједила 400.000 КМ и предсједница Републике Жељка Цвијановић 57.000 КМ.

Како је планирано, током љета би требало да буду обављени одређени радови, а неке од школа су већ покренуле поступке јавних набавки за избор извођача радова, како би током школског распуста ови пројекти били завршени.

Једна од њих је Основна школа „Свети Ћирило и Методије“ Пискавица, у којој ће бити санирани санитарни чворови. Осим ових радова, Град ће овој школи суфинансирати трошкове градње објекта за смјештај огревног дрвета.

На подручном одјељењу ОШ „Мирослав Антић“ у Борковићима планирана је замјена крова, за шта је обезбијеђено нешто више од 100.000 КМ.

Боље услове од јесени, требало би да имају и ученици у школи „Младен Стојановић“ у Бронзаном мајдану, гдје је планирана обнова кровне површине и тоалета, као и у ОШ „Петар Кочић“ гдје ће бити замијењен дио вањске столарије и санирани подови.

И ђаци Основне школе “Бранислав Нушић” у подручном одјељењу у Доњим Колима нову школску годину започеће у бољим условима, као и основци у Куљанима у чијој ће школи бити санирани паркети у 13 учионица.

Санација тоалета планирана је и у школама: „Георги Стојков Раковски“ (81.037 КМ), „Ђура Јакшић“ (37.399 КМ), „Милутин Бојић“- подручно одјељење у Мишином хану (24.181 КМ) и „Иван Горан Ковачић“ (15.000 КМ).

За подручно одјељење ОШ „Станко Ракита“ у Дебељацима издвојено је 13.000 КМ за увођење централног гријања, за ОШ „Вук Стефановић Караџић“ 15.000 КМ за замјену дијела унутрашње столарије, а за набавку намјештаја за дограђених осам учионица школе „Бранко Радичевић“ планирано је 46.949 КМ.

Близу 7.000 КМ намијењено је за котловницу за школу у Чесми, а по 5.000 КМ за радове у школама „Милан Ракић“ и „Борисав Станковић“.

Додатно, очекују се средства из спољних извора за још неколико школа, кандидованих за пројекте енергетске ефикасности, а чија би реализација требала почети наредне године.

Прошле године различити радови изведени су у 26 основних и средњих школа на подручју града, за шта је издвојено 1,9 милиона КМ.

 Прошле године обновљено 26 школских објеката (Фото архива)

Прошле године обновљено 26 школских објеката (Фото архива)