Бољи услови за рад Центра за развој пољопривреде и села: У припреми нови пројекти

Градоначелник Бање Луке Игор Радојичић, обишао је данас Центар за развој пољопривреде и села, поводом њиховог пресељења у нове просторије. На новој локацији у Улици војводе Момчила бр. 10 и 12 обједињене су службе управе Центра, које су раније биле на неколико локација у насељу Страчевица.

Он је подсјетио да су на самом почетку мандата актуелне градске администрације организационо промијењене надлежности Центра.

-Центар се више не бави комуналном инфраструктуром на сеоском подручју. Водоводе је преузео градски „Водовод“, а јавну расвјету Одјељење за комуналне послове, тако да је Центар искључиво фокусиран на подстицаје пољопривреди и руралном развоју и дијелом на пољопривредну производњу на Развојно-едукативном центру на Мањачи – казао је градоначелник Радојичић.

Према његовим ријечима, у овој години је буџетом за подстицаје планирано 1,1 милиона КМ и ти подстицаји биће додијељени путем Центра.

-Сваке године је веома велики интерес за те субвенције, за које Центар својим правилницима уреди приоритете за додјелу. Прошле године смо имали и више средстава, јер смо накнадно из суфицита обезбиједили додатних 200.000 КМ. Ако и ове године будемо имали повољну финансијску ситуацију, моћи ћемо још средстава лоцирати за подстицаје пољопривредној производњи – истакао је Радојичић и додао да је, уз ова средстава, око пола милиона КМ -усмјерено за производњу на Мањачи, по различитим основама, гдје постоји потенцијал даљег развоја.

Он је навео да је Центар за ову годину припремио низ добрих пројеката за које су нам потребни различити партнери, од начина уклањања анималног отпада па до развоја туризма на сеоском и подручју Мањаче.

-Са те стране смо спремни, уколико би нам били доступни неки међународни фондови – закључио је Радојичић.

Директор Центра за развој пољопривреде и села Даршко Илић казао је да су у новим просторијама захваљујући подршци Града и активностима самог Центра.

-Ово је данас један уређен простор, у којем наше службе функционише за добро 1.515 пољопривредних газдинстава регистрованих у АПИФУ, од којих њих око 1.200 и данас користе подстицаје Центра. Како бисмо у будућности још боље радили у интересу свих, наш основни циљ је израда ресурсне карте која ће бити скуп показатеља у којем правцу треба да дјелујемо, са нагласком на приоритете – рекао је Илић.

Током анализа које је радио Центар, према његовим ријечима, дошло се до сазнања да граду недостаје продајни простор за мале пољопривредне произвођаче.

-У сарадњи са градским службама одредили смо локацију у Лазареву, на мјесту никада активиране тржнице, коју ћемо уредити и на њој ће искључиво наши пољопривредни произвођачи продавати своје производе – навео је Илић.

Он је најавио да ће у Бањој Луци ускоро бити отворена и Херцеговачка кућа, у циљу промоције херцеговачких производа у нашем граду и подршци туристичким садржајима, а планирано је и успостављање бренда „Крајишка кућа“.

-Све ово биће једна значајна подршка пољопривредницима, који ће имати гдје да уновче оно што су произвели, а истовремено ће омогућити свим суграђанима да купе провјерене домаће производе – закључио је Илић.