„Бања Лука људског лица“: Велики планови за идућу годину

Велики пројект „Бања Лука људског лица“, усмјерен на побошање квалитета живота за широку популацију, биће настављен и у идућој години, са великим бројем планираних активности, најављено је на данашњем састанку градоначелника Игор Радојичића и представника четрдесетак организација и институција.

Радојичић је нагласио да је у пројекат укључен велики број институција и организација из домена цивилног сектора, истичући да се ради о флексибилној платформи, која се констатнно надограђује.

  • Платформа је углавном посвећена дјеци, младима, старијим особама, хуманизацији простора, али и здрављу становништва и безбједности града. Из тога су настале десетине појединачних пројеката чија релаизација је у току – рекао је Радојичић.

Координатор пројекта Соња Станчић, казала је да се овај пројект проводи већ девет мјесеци.

  • У сљедећој години, предстоје нам разговори са привредним сектором и страним донаторима, како би и они нашли свој интерес да учествују у овоме. Програм је препознат као нешто што је иновативно и другачије – нагласила је Станчић. У овој платформи, значајно мјесто заузима и пројекат превентивних здравствених прегледа становништва под називом „За твоје добро“ који спроводи Дом здравља. Директор ове установе Невена Тодоровић, истиче да је у прва три мјесеца ове акције прегледано око 1.300 суграђана и да ће прегледи бити настављени и у идућој години. Са своје стране, Град Бања Лука обезбједио је 600.000 КМ за наставак ових активности.
  • Током досадашњих прегледа, код 70 наших суграђана утврђена је сумња на малигне болести, те смо те налазе прослиједили на даља медицинска испитивања. Ове цифре јасно говоре о томе колико је оправдан овај пројекат, који ће бити настављен и 2020. године, кад ће бити прегледано више од 20.000 наших суграђана – казала је она.

Илија Трнинић, из института „Перпетум мобиле“, оцијенио је да је у години на измаку мобилисана заједница и да је заживјела платформа између владиног и невладиног сектора.

  • Та сарадња је резултрирала конкретним пројектима. У сљедећој години ћемо разговарати како да побољшамо квалитет услуге у Бањој Луци и да допринесемо одрживости НВО сектора – изјавио је Трнинић.

Шеф Тима за мале интервенције Миленко Станковић, рекао је да су мале интервенције оригинални бањалучки пројекат и да већ постоји интерес да се шири и на друге локалне заједнице у нашем окружењу.

  • Успоставили смо комуникацију и са колегама из цијелог свијета тако да платфрма има будућност. То је озбиљан процес који тражи вријеме и ми ћемо у наредној години понудити партнерима да заједнички стварамо нове пројекте, а ми већ имамо у плану осам малих интервенција на подручју града – закључио је Станковић.