„Бања Лука се гради“: Почела изградња водовода за Рекавице

Изградња воводова за Рекавице, вриједног више од 410.000 КМ, почела је данас, у оквиру овогодишњег, великог плана за побољшање воднабијевање у руралним подручјима.

Градоначелник Игор Радојичић, који је присуствовао почетку радова, нагласио је да становништво овог краја већ дуги низ година има хроничне проблеме са водоснабдијевањем, због чега је била неопходна изградња овог система.

У љетњем периоду долази до значајног пада притиска у дијеловима мреже, па насеља у вишим зонама остају без напајања или је испоручена количина воде незнатна. Надамо се да ће у току овог љета посао бити готов и да ћемо коначно ријешити велики проблем овог краја – нагласио је Радојичић.

Изградња овог водова била је планирана још прошле године, али је пројект морао бити одлужен због недостатка заинтересованих извођача.

Према пројекту, проблем напајања Рекавица биће ријешен изградњом новог доводног, потисног и дијела новог дистрибутивног цјевовода, пумпних станица и резервоара. Поред тога, постојећа дистрибутивна мрежа на дијелу који има проблем у водоснабдијевању биће преспојена на нови систем.

Улагање у рекавице је само мали дио амбионизних планова за трајно рјешавање снадбијевања водом руруралних и приградских подрушчја. У оквиру овог плана, прошле године је изграђено 19 мањих водовода, а ове године се очекује и велико улагање од 7,8 милиона КМ за наставак реализације пројекта „Црно врело“, које треба да воду доведе до 20.000 потрошача са рубних дијелова Бања Луке и Приједора.

Извођач радова на изградњи водовода у Рекавицама је предузеће Нискоградња, а радови би требали бити завршени у року од 180 дана.