Бања Лука подржала борбу за српске светиње у Црној Гори

Једном од најмасовнијих богајвљенских литија, Бања Лука је данас на достојанствен начин пружила подршку Српској православној цркви и народу Црне Гпре, изјавио је данас градоначелник Игор Радојичић.

Након литије и традиционалног пливања за часни крст, Радојичић је казао да је богојављенска литија традиција у нашем граду, те да смо ове године свједочили можда и најмасовнијој литији до сада.

  • Литију је организовала Епархија бањалучка уз подршку Града Бање Луке. Драго ми је да је Бања Лука данас на достојанствен начин упутила подршку СПЦ и народу Црне Горе. То је јасна и недвосмислена порука коју шаљемо из нашег града – рекао је Радојичић.

Велики хришћански празник – Богојављење, у Бањој Луци је данас обиљежен традиционалном литијом и пливањем за часни крст на ријеци Врбас. Богојављенске свечаности започеле су светом архијерејском литургијом у Храму Христа Спаситеља, коју је служио епископ бањалучки господин Јефрем. Након тога, неколико хиљада Бањалучана у свечаној литији, од храма до Градског моста, исказало је подршку Српској православној цркви и народу Црне Горе.

Након литије услиједило је пливање за часни крст на ријеци Врбас, а први до крста је стигао Давид Комљеновић који је награђен златником и новчаним износом.

Члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, исказао је задовољство због чињенице да се велики број људи окупио како би пружио подршку СПЦ у Црној Гори.

  • Показали смо наше јединство и посвећеност српским светињама гдје год се оне налазиле. Потребно је јединствено стати иза захтјева да се тај закон укине како би СПЦ имала исти статус као и друге вјерске заједнице у Црној Гори – нагласио је Додик.

Предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић, казао је да је данас, на Богојављење, била прилика да подржимо СПЦ и народ Црне Гореу у њиховој праведној борби, а истовремено да данашњи празник обиљежимо достајанствено и у духу традиције.

Побједник пливања за часни крст је двадесетједногодишњни Бањалучанин Давид Комљеновић, који је рекао да је данас први пут учествовао у богојављенским свечаностима и да за њега изизетну част представља то што је први допливао до часног крста. У данашњем пливању за часни крст учествовала су 33 младића.